Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny lázní (UHV / DELA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / DELA - Dějiny lázní, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1)Úvod, seznámení s literaturou, představení cílů předmětu a podmínkami jeho realizace, vymezení základní pojmů a typologie lázní (lázně jako Kurort, Anstalt, Heilbad, Welt Bad, Wellnestempel)2)Lázně jako prostor společenské diferenciace ? způsoby sociální distinkce, vztahy mezi lékaři a pacienty, specializace lázní3)Infrastruktura a výstavba lázní ? způsoby formování lázeňského prostoru, provázanost vývoje s komunikacemi4)Lázeňský personál ? lazebníci, lazebnice, pokojské, kavárníci, podnikatelé5)Genderové aspekty spojené s dějinami lázní ? lázně jako sňatkový trh6)Lázně jako uzavřený organismus ? vztahy návštěvníků lázní k vnějšímu světu, reference o lázních v mediálním diskursu7)Nacionalizace lázní ? šovinismus, antisemitismus a lázně v českých zemích8)Léčebný prostor ? formy a náročnost jednotlivých typů terapií, přiměřenost a úspěšnost léčby9)Finanční aspekty lázeňství ? nákladnost pobytu v lázních, lázně jako podnikatelský záměr10)Soudobé problémy lázní ? vliv nemocenského pojištění na proměnu charakteru lázní, lázně jako volnočasová aktivita

Získané způsobilosti

Studenti budou díky práci v hodinách rozvíjet možnosti svého kritického myšlení, prohloubí své kompetence k týmové spolupráci. Osvojí si aktuální poznatky vztahující se k výzkumu dějin lázeňství a budou schopni tyto poznatky využívat při výzkumné práci s prameny.

Literatura

Raingard Esser ? Thomas Fuchs .), Bäder und Kuren in der Aufklärung. Medizinaldiskurs und Freizeitvergnügen. Berlin, 2003. Susanna Stolz. , Die Handwerke des Körpers, Bader, Barbier, Perückenmacher, Friseur, Folge und Ausdruck historischen Körperverständnisses. Berlin, 1992. Manuel Frey. Der reinliche Bürger, Enstehung und Verbreitung bürgerlicher Tugenden in Deutschland, 1760-1860. Göttingen, 1997. Alain Corbin. Meerelust. Das Abendland und die Entdeckung der Küste 1750-1840. Berlin, 1988. Sylvia Hahner-Rombach. Ohne Wasser ist kein Heil! Medizinische und kulturelle Aspekte der Nutzung von Wasser. Stuttgart, 2005. Reinhold P. Kuhnert. Urbanität auf dem Lande, Badereisen nach Pyrmont im 18. Jahrhundert. Göttingen, 1984. Roy Porter. Největší dobrodiní lidstva. Historie medicíny od starověku po současnost. Praha, 2001. Vladimír Křížek. Obrazy z dějin lázeňství. Praha, 1987. Sylvie Ostrovská. Slavné ženy v Teplicích. Křižovatky moci a slávy. Teplice, 2006. Miloš Kočka - Alois Kubík. Vincenz Priessnitz. Světový přírodní léčitel. Štíty, 2006.

Požadavky

Samostatná příprava na semináře z připravených materiálů (dostupných v rozhraní Stag). Zapojení se do týmové přípravy výstupu v podobě mikroseminárních prací, které budou na základě výzkumu pramenů přibližovat některé z probíraných apektů dějin lázní. Dané práce budou zveřejňovány v podobě internetové prezentace.

Garant

Mgr. Vladan Hanulík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Vladan Hanulík, Ph.D.