Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Digitalizace v archivní praxi (UHV / DIGAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / DIGAR - Digitalizace v archivní praxi, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

7 vyučovacích hodin strávených v SOkA Chrudim (soustředěných do jednodenní praxe, vždy ve čtvrtek, dle domluvy studentů s koordinátorkou předmětu). Zde se student seznámí se systémem archivnictví v České republice a s činností okresního archivu, s metodikou zpracování a popisu archiválií. Díl času pak bude věnována digitalizaci archiválií, zpracovávání digitalizovaných obrazů a popisu archiválií v programu Janus, základy resturování.Budou digitalizovány zejména tyto typy archiválií: listiny, úřední knihy, kroniky, mapy a plány, fotografie a spisy. Používána budou tato zařízení a programová vybavení: velkoformátový skener (A2), plošný skener (A3), digitální fotoaparát; program pro evidenci archiválií Janus, program povinné evidence archiválií PEvA.Cestovné (Pardubice-Chrudim a zpět) si studenti hradí sami.

Získané způsobilosti

Student získá schopnosti orientovat se v systému a činnosti archivu. Seznámí se s metodikou archivní práce a získá dovednosti v samostatné digitalizaci a popisu archiválií.

Literatura

Archivní příručka. Praha, 1965.

Požadavky

Kreditové ohodnocení bude uděleno za účast na jednodenní praxi.Praxe v archivu probíhá tento rok v úterky, a sice první turnus dne 28. 4. a druhý turnus 12. 5., vždy v čase od 9.00 hod. do cca 17.00 hod. s přestávkou na oběd; s sebou: přezůvky a průkaz totožnosti (index s fotkou nebo občanku); při příchodu do archivu se hlaste u archiváře p. Jiřího Vaněčka.Podrobnosti budou upřesněny na 1. schůzce, ke které svolá zapsané studenty koordinátorka K. Ptáčková na zač. semestru. Ps: Počítejte tedy s tím, že jedno úterý v semestru budete chybět ve výuce a využijte k tomu povolené absence.

Garant

Mgr. Kateřina Ptáčková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina Ptáčková, Ph.D.