Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diplomatika (UHV / DIPL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / DIPL - Diplomatika, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled základních pojmů.Přehled literatury.Vývoj oboru - historický přehled.Vývoj oboru - s důrazem na české poměry.Diplomatika a její dělení - papežská, císařská a obecná a její vztah k českému prostředí.Česká diplomatika v jednotlivých epochách - středověk.Česká diplomatika v jednotlivých epochách - novověk.Ediční počiny.

Získané způsobilosti

Studenti získají schopnost kritického pohledu na písemnost jako pramen a dokázat vnímat písemnost v kontextu doby jejího vzniku, včetně poznání provenienčních specifik.

Literatura

ŠEBÁNEK, J.; FIALA, Z.; HLEDÍKOVÁ, Z. Česká diplomatika do roku 1848. Praha , 2. vydání (skriptum), 1984. STLOUKAL, K. Česká kancelář dvorská 1599-1608. Praha, 1931. VOJTÍŠEK, V. O vývoji methody diplomatické a jejích potřebách. Praha : SH, 2, s. 5-38, 1954. ŠMILAUEROVÁ, E. Správní vývoj a diplomatika písemností okresních národních výborů v letech 1945-1960. Praha : SAP, 32, s. 43-169., 1982. HLAVÁČEK, I.; KAŠPAR, J.; NOVÝ, R. Vademecum pomocných věd historických. Praha + další vydání, 1988. ŠOUSA, J. Zemědělská rada, její kancelář a proces vzniku jejích písemností 1873-1890, Z pomocných věd historických 4. Praha: AUC, 1980.

Požadavky

80 % docházka, přednesení kratšího referátu.Zkouška bude mít dvě části. Písemný test se bude soustředit hlavně na vysvětlení odborných termínů, v ústné části studenti prokáží znalost termínů, v ústní části posluchači znalost probírané látky.

Garant

Mgr. Tereza Siglová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tereza Siglová, Ph.D.