Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dítě a dětství v dějinách (UHV / DITE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / DITE - Dítě a dětství v dějinách, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Těhotenství, péče o těhotnou, porod, péče o kojence.Porodnice, nalezinec, nemocnice, kojenecká a dětská úmrtnost: temné stránky dětství.Dítě v rodině.Vzdělání a institucionální výchova: domácí učitel, škola, mateřská škola, jesle.Dětský svět: prostory dětství, dětský nábytek, oblečení, hračky, dětská četba.Puberta.Traumata dětství.

Získané způsobilosti

Student získá vhled do příslušných temat historické antropologie.

Literatura

ARIES, P. Centuries of Childhood. A social History of Family Life. New York, 1962. nullnullCACH, J. Dítě v české pedagogice. Praha, 1979. BADINTER, E. Materinská láska. Bratislava, 2000. LENDEROVÁ, M.; RÝDL, K. Radostné dětství? Dítě v Čechách 19. století. null. Praha, 2006. ISBN null.Vše pro dítě; ze sbírek Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. Katalog výstavy UPM v Praze, prosinec 1994 až únor 1995. UPM v Praze ve spolupráci s Nakladatelstvím OSWALD, Praha, b. d. Praha: Oswald, 1994. NODL, M. Dvě tváře dětství. Malí dospělí a děti hříšníci ve středověku. Dějiny a současnost 1/2006. Od početí ke školní brašně. Sborník z odborného semináře konaného 29.-30. května 2008 ve Východočeském muzeu v Pardubicích. Pardubice, 2008. HANÁKOVÁ, P.; HECZKOVÁ, L.; KALIVODOVÁ, E. V bludném kruhu. Mateřství a vychovatelství jako paradoxy modernity. Praha, 2006. HOLÝ, M. Zrození renesančního kavalíra. Výchova a vzdělávání šlechty z českých zemí na prahu novověku (1500-1620). Praha, 2010.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách, vypracování referátu na téma konzultované s vyučujícím.

Garant

Mgr. Martina Halířová, Ph.D.prof. PhDr. Milena Lenderová, CSc.

Vyučující

Mgr. Martina Halířová, Ph.D.