Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dobré knihy dětem (UHV / DKD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / DKD - Dobré knihy dětem, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Trocha teorie. Definice dobrých knih. Čím se řídí výchova?2. Historiografie dějin školství a pedagogiky3. Vzdělání a vzdělanost ve starověku4. Středověká vzdělanost, vznik univerzit5. Raněnovověcí teoretici výchovy6. Reflexe výchovy v raněnovověkých spisech7. Pedagogické myšlení 17. století8. Osvícenství a pojetí dítěte a pedagogiky9. Pohledy 19. století na výchovu a vzdělávání10. Čeští pedagogičtí myslitelé 19. století, vzdělávání handicapovaných11. Alternativní pedagogika12. Čítanka a její význam pro historiky

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s prameny k dějinám dětství a naučí se dívat na prameny z různých úhlů

Literatura

Král Jos. M., Dokonalý žák aneb gak by žák w domácnosti, we sskole, w domě Božím a při wyražení se chovati mě. Hradec Králové, 1827. Campe H. J.:. Dusseslowj, neb, Krátké včenj o dussi pro djtky. Praha, 1826. ROUSSEAU, J.J. Emil, čili o vychování. (jakékoliv vydání). Kol. Exulant Jan Amos Komenský : sborník konference s mezinárodní účastí k 380. výročí odchodu Českých bratří a Jana Amose Komenského do zahraničního exilu . Praha, 2009. Gindely A. Jana Amosa Komenského Informatorium školy mateřské, to jest, Pořádná a zřetedlná zpráva, kterak rodičové pobožní .. nejdražší svůj klénot, dítky své milé .. na spasení vésti a cvičiti mají. Praha, 1858. Salzmann Ch. G. Mravenčinka : návod k rozumnému vychovávání vychovatelův . Praha, 1878. Zapová H. Nezabudky. Dar našim pannám. Praha, 1870. Mošner Fr. Pěstounka, čili, Vychovávání malých dítek mimo školu. Praha, 1851. Salzmann, Christian Gotthilf. Račinka, aneb, Povkázánj k nerozumnému wychowáwánj dětj . Hradec , 1824. LENDEROVÁ M.; RÝDL K. Radostné dětství? Dítě v Čechách devatenáctého století. Praha, 2006.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, práce v hodině, přednesení referátu, osobní pohovor

Garant

Mgr. Martina Halířová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martina Halířová, Ph.D.