Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia doby římské a doby (UHV / DRASN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / DRASN - Úvod do studia doby římské a doby, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Důraz bude kladen na poznání hmotné kultury, pramenné základny a společensko-kulturních interakcí mezi barbarským světem a římským impériem.- dějiny bádání- periodizace- písemné, epigrafické, obrazové, numismatické prameny- hmotná kultura- pohřební ritus a sídlení- elita v době římské a době stěhování národů- římská přítomnost za Dunajem- organizace římského vojska a seznámení s výstrojí a výzbrojí římského vojska

Získané způsobilosti

Posluchači získají přehled o dějinách střední Evropy v době římské a době stěhování národů. Seznámí se s hmotnou kulturou, prameny a literaturou. Kurz studentům umožní poznání barbarské společnosti a její srovnání s římskou civilizací.

Literatura

DOBIÁŠ, J. Dějiny českoskovenského území před vystoupením Slovanů. 1964. MUSIL, J. Die römische Politik nördlich der mittleren Donau in den ersten zwei Jahrhunderten n. Chr. Studia Hercynia 6, 123-136. 2002. TEJRAL, J . Die Völkerwanderungen des 2. und 3. Jh.s und ihr Niederschlag im archäologischen Befund des Mitteldonauraumes. In: J. Tejral (ed.): Das mitteleuropäische Barbaricum und die Krise der römische Weltreiches im 3. Jahrhundert. Brno, 137-213. 1999. DROBERJAR, E. Encyklopedie římské a germánské archeologie v Čechách a na Moravě. Praha, 2002. TODD, M. Germáni. Praha, 1999. HEATHER, P. Gótové. Praha, 2002. THOMPSON, E. A. Hunové. Praha, 1999. TEJRAL, J. Morava na sklonku antiky. Praha, 1982. DROBERJAR, E. Plaňanská skupina grossromstedtské kultury. In: E. Droberjar ? M. Lutovský (Eds.): Archeologie barbarů 2005. Praha 11-90. 2006. BOUZEK, J. ? ONDŘEJOVÁ, I. Třetí zóna? mezi Římem a barbarikem při noricko-panonském limitu. AR 42, 22-35., 1990.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách; absolvování zápočtu.

Garant

PhDr. Jan Jílek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jan Jílek, Ph.D.