Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny střední Evropy II (UHV / DSE2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / DSE2 - Dějiny střední Evropy II, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tématické okruhy:1) Příchod Slovanů, Sámova říše, Velkomoravská říše, vznik Svaté říše římské, počátky českého státu, přemyslovský stát do 11. století, vznik polského a uherského státu2) Vzdělanost a umění raně středověké Evropy, kolonizace, vznik měst, tatarské nebezpečí a Svatá říše římská, vzestup českého státu ve 12.-13. století, mocenská politika posledních Přemyslovců3) Lucemburkové na českém trůně, gotická kultura, počátky opravného hnutí ? Jan Hus, husitství a jeho důsledky4) Český stát za Jagellonců, polský a uherský stát na konci středověku, turecké nebezpečí, střední Evropa pod vládou Habsburků, reformace a protireformace, raněnovověké Polsko, renesance a manýrismus5) Český stát v předbělohorském období, střední Evropa a třicetiletá válka ? průběh a důsledky, habsburská monarchie v zápase s Turky, země Koruny české v habsburském soustátí, barokní umění6) Osvícenský absolutismus v habsburské monarchii, vzestup Pruska, zánik polského státu, napoleonské výboje a rozpad Sv. říše římské, vídeňský kongres, klasicismus, romantismus, biedermeier7) Habsburská monarchie v 1. polovině 19. století, revoluce 1848, habsburská monarchie ve 2. polovině 19. století, národní obrození, sjednocení Německa8) Průmyslové revoluce a nástup kapitalismu, soupeření velmocí , 1. světová válka a její důsledky, vznik Československa, kultura na přelomu století9) Předválečné Československo a jeho zánik, střední Evropa na cestě ke 2. světové válce, její průběh a důsledky10) Rozdělení poválečné Evropy a vývoj sovětského bloku, obnovení Československa a jeho vývoj v letech 1945 ? 1989

Získané způsobilosti

Studenti získají základní přehled o dějinném vývoji ve střední Evropě v období 9.-20. století.

Literatura

Kuklíkovi, J. a J. Dějepis pro gymnázia a střední školy. Praha, 2005. Čornej, P. a kol. Dějepis pro gymnázia a střední školy 2, Středověk a raný novověk. Praha, 2004. Hlavačka, M. Dějepis pro gymnázia a střední školy 3, Novověk. Praha, 2006. Čornej, P. a kol. Dějiny zemí Koruny české 1, od příchodu Slovanů do roku 1740. Praha, 1995. Bělina, P. a kol. Dějiny zemí Koruny české 2, Od nástupu osvícemnství po naši dobu. Praha, 1995.

Požadavky

Účast na seminářích (max. 3 neomluvené absence), samostudium vybraných kapitol, dosažení příslušného hodnocení v průběžných písemných testech.Pro udělení zápočtu je rozhodující procentuální součet výsledků všech testů na konci semestru, student by měl získat minimálně 70% (jinak řečeno: je jedno, zda bude v jednotlivých testech úspěšný, neboť na konci semestru procentuální výsledky sečtu a vydělím počtem testů, celkový výsledek by měl být minimálně 70%, pokud student nedosáhne tohoto počtu, mohu přihlédnout k aktivní docházce během semestru a účasti při testech a případně odpustit maximálně 5%).

Garant

Mgr. Hana Stoklasová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Hana Stoklasová, Ph.D.