Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny umění (Evropa a svět) I (UHV / DUES1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / DUES1 - Dějiny umění (Evropa a svět) I, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled výtvarných druhů a jejich základní charakteristika, výtvarné techniky.Pravěké umění.Egyptské umění. Umění Mezopotámie.Předhelénské umění.Řecké a římské umění - architektura (sloupové řády), sochařství a malířství.Raně křesťanské a byzantské umění.Předrománské a karolinské umění.Románské umění v jižní a západní Evropě - architektura, sochařství, malířství, uměl. řemeslo.Románské umění v Čechách a na Moravě - architektura, sochařství, nástěnná a knižní malba.Gotika - časové vymezení, stylová charakteristika, středověké umění a estetika.Gotické umění v jižní a západní Evropě - architektura, sochařství, malířství, uměl. řemeslo.Gotické umění v Čechách a na Moravě - architektura, sochařství, malířství, uměl. řemeslo.Umění a kultura v době vlády císaře Karla IV.

Získané způsobilosti

Student získá základní orientaci v problematice dějin výtvarného umění, osvojí si chronologickou osnovu a stylové atributy jednotlivých slohových období.

Literatura

Kol.autorů. Dějiny českého výtvarného umění I / 1-2. Od počátku do konce středověku. Praha, 1984. PIJOAN, J. Dějiny umění I. Praha, 1982. PIJOAN, J. Dějiny umění II. Praha: Odeon, 1982. Pijoan, J. Dějiny umění III. Praha, 1982. Pijoan, J. Dějiny umění IV. 1982. KOCH, W. Evropská architektura. Praha: Ikar, 1998. TOMAN, R. (ed.). Gotika: architektura - plastika - malířství. Praha: Slovart, 2000. Horová, A.(ed.). Nová encyklopedie českého výtvarného umění, A-Ž. Praha, 1995. Ernst H. Gombrich. Příběh umění. Praha 1992, 1998. TOMAN, R. (ed.). Románské umění: architektura, sochařství, malířství. Praha: Slovart, 2006. Merhautová, A., Třeštík, J. Románské umění v Čechách a na Moravě. Praha, 1984. BALEKA, J. Výtvarné umění: výkladový slovník (malířství, sochařství, grafika). Praha: Academia, 1997.

Požadavky

Zápočet je udělen na základě absolvování závěrečného ústního pohovoru, při kterém student prokáže znalost probírané látky a četbu doporučené literatury (nejméně 5 knih /mimo přehledová kompendia a slovníkové práce/, příp. časopiseckých statí).

Garant

doc. PhDr. Vladimír Hrubýdoc. Mgr. Pavel Panoch, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Vladimír Hrubýdoc. Mgr. Pavel Panoch, Ph.D.