Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny umění II (UHV / DUM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / DUM2 - Dějiny umění II, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Renesance - časové vymezení, stylová charakteristika, humanismus.Renesanční umění v Itálii - architektura, sochařství, malířství.Renesanční umění v Záalpí.Renesance v Čechách a na Moravě.Manýrismus - umění na dvoře císaře Rudolfa II.Baroko - časové vymezení, stylová charakteristika, hlavní evropská centra.Barokní umění v jižní a západní Evropě.Barokní umění v Čechách a na Moravě.Klasicismus a empír - časové vymezení, stylová charakteristika, příklady.Romantismus ve výtvarném evropském umění.České umění 19. století - architektura, sochařství, malířství.Secese v Evropě a v Českých zemích.Výtvarná česká moderna 20. století - malířství, sochařství.České umění mezi světovými válkami.

Získané způsobilosti

Student získá základní orientaci v problematice raně novověkých dějin umění a osvojí si stylové atributy jednotlivých slohových období. V rámci jednotlivých lekcí se výběrově seznámí s uměleckými díly charakteristickými pro jednotlivé slohové epochy a s jejich tvůrci.

Literatura

ŠAMÁNKOVÁ, E. Architektura české renesance. Praha, 1961. KRSEK, I.; KUDĚLKA, Z.; STEHLÍK, M.; VÁLKA, J. Barokní umění na Moravě a ve Slezsku. Praha, 1996. BENEŠOVÁ, M. Česká architektura v proměnách dvou staletí. Praha: SPN, 1984. WITTLICH, P. Česká secese. Praha, 1982. VOLAVKA, V. České malířství a sochařství 19. století. Praha, 1968. Kol. aut. Dějiny českého výtvarného umění II / 1-2. Od počátku renesance do konce baroka. Praha, 1989. Kol. aut. Dějiny českého výtvarného umění III / 1-2. 1780-1890. Praha: Academia, 2001. Kol. aut. Dějiny českého výtvarného umění IV /1-2. 1890-1938. Praha: Academia, 1998. PIJOÁN, J.(ed.). Dějiny umění 1- 10. Praha: Odeon, 1976. HLOBIL, I. ; PETRŮ, E. Humanismus a raná renesance na Moravě. Praha, 1992. PREISS, P. Panoráma manýrismu. Kapitoly o umění a kultuře 16. století. Praha: Odeon, 1974. TOMAN, R. (ed.). Románské umění: architektura - plastika - malířství. Praha: Slovart, 2006. MICHELI, M. Umělecké avantgardy 20. století. Praha, 1967. Poche, E. (ed.). Umělecké památky Čech I. - IV. Praha, 1977. SAMEK, B. (ed.). Umělecké památky Moravy a Slezska. Díly 1 (Praha: Academia), Díl 2 (Praha: Academia 1999)., 1994. BLAŽÍČEK, O. J. Umění baroka v Čechách. Praha, 1967. HUYGE, R. (ed.). Umění renesance a baroku. Praha: Odeon, 1970. VASARI, G. Životy nejvýznačnějších malířů, sochařů a architektů I. - II. (s úvodní studií Pavla Preisse). Praha, 1977.

Požadavky

Zkouška je udělena na základě vypracované a odevzdané písemné semestrální práce na jedno ze zadaných témat (rozsah min. 8 stran normovaného strojopisu s vědeckým aparátem), absolvování poznávacího obrázkového testu (min. úspěšnost nad 75 %) a závěrečného ústního pohovoru při kterém student prokáže znalost probírané látky (každý ze studentů předloží seznam, který bude obsahovat nejméně 5 přečtených knižních titulů).

Garant

doc. PhDr. Vladimír Hrubýdoc. Mgr. Pavel Panoch, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Vladimír Hrubýdoc. Mgr. Pavel Panoch, Ph.D.