Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Proseminář dějin umění (UHV / DUMS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / DUMS - Proseminář dějin umění, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Urbanismus. Historický vývoj měst - jejich typologie a charakteristika od starověku až do 20. století.Křesťanská sakrální architektura a její typologie od 4. st. do konce 18. st.Interiér křesťanského chrámu a jeho vybavení ( oltář, kazatelna, monstrance, kalich, liturgické oděvy ad.) ve vztahu k liturgii a výtvarné kultuře. Počátky křesťanství, nejstarší svatyně, od středověku až do konce 19. století v jižní, západní a ve střední Evropě.Církevní řády, kláštery a další řádové stavby z pohledu dějin umění. Poustevníci, počátky mnišství,Synagoga a židovské objektyHistorický vývoj zahrad a parků.Architektonické řády.

Literatura

SYROVÝ, B. Architektura: Svědectví dob. Přehled vývoje stavitelství a architektury. Praha: SNTL, 1987. PETRÁŇ, J. Dějiny hmotné kultury I - II. Praha, 1985. PETRÁŇ, J. a kol. Dějiny hmotné kultury II, 1-2. Praha, 1995. Foltýn, D.-Sommer, P.-Vlček, P. Encyklopedie českých klášterů. Praha, 1997. Foltýn, D. a kol. Encyklopedie moravských a slezských klášterů. Praha, 2005. KOCH, W. Evropská architektura. Praha: Ikar, 1998. Herout, Jaroslav. Jak poznávat kulturní památky. Praha: Mladá fronta, 1986. Herout, J. Slabikář návštěvníků památek. Praha, 2001. HEROUT, J. Staletí kolem nás. Praha: Paseka, 2002. BALEKA, J. Výtvarné umění: výkladový slovník (malířství, sochařství, grafika). Praha: Academia, 1997.

Požadavky

Účast na prosemináři s požadavkem na aktivitu studenta, průběžné studium z doporučené literatury, závěrečný pohovor k tématům.

Garant

doc. PhDr. Vladimír Hrubý

Vyučující

doc. PhDr. Vladimír Hrubý