Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Epigrafika, kodikologie (UHV / EPIKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / EPIKO - Epigrafika, kodikologie, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kodikologie.Definice a vývoj oboru.Knižní kultura před vznikem kodexu.Knihovny v českých zemích.Vznik rukopisů. Osoby a instituce. Klášter jako významné středisko produkce. Vstup městského prostředí do produkce.Psací látka a potřeby. Písmo. Iluminace.Knižní vazba.Zásady popisu rukopisů. Soupis rukopisů.Nejvýznamnější kodexy v Čechách.Epigrafika.Definice a vývoj oboru.Nápis a jeho nositel.Vývoj české produkce.Katalogizační práce.Exkurze.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti potřebné k přečtení a interpretaci epigrafických a kodikologických památek.

Literatura

KRÁSA, J. České iluminované rukopisy 13. - 16. století. Praha, 1990. ROHÁČEK, J. Epigrafika v památkové péči. Praha, 2007. BRODSKÝ, P. Katalog iluminovaných rukopisů Knihovny Národního muzea v Praze. Praha, 2000. HLAVÁČEK, I. Knihy a knihovny v českém středověku. Studie k jejich dějinám do husitství. Praha, 2005. VIDMAN, L. Psáno do kamene. Antická epigrafie. Praha, 1975. HOFFMANN, F. Soupis rukopisů knihovny kláštera premonstrátů Teplá. 1-2. Praha, 1999. Studie o rukopisech 1962 -. HLAVÁČEK, I. Úvod do latinské kodikologie. Praha, 1994. HLAVÁČEK, I. - KAŠPAR, J. - NOVÝ, R. Vademecum pomocných věd historických. Praha, 2002.

Požadavky

Znalost oboru v rozsahu předepsané studijní literaturyÚčast na výuce, v případě více než 3 neomluvených neúčastí bude zadána zvláštní práce. Odevzdání seminární práce podle požadavků stanovených vyučujícím.

Garant

Mgr. Marcela Strouhalová

Vyučující

Mgr. Marcela Strouhalová