Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etnografické prameny v regionálním výzku (UHV / ETRVM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / ETRVM - Etnografické prameny v regionálním výzku, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní charakteristika etnografického pramene. Praktické využití etnografických pramenů v historických vědních disciplínách. Význam etnografie pro definování etnografických pramenů a pro práci s nimi.Etnografie jakožto disciplina zabývající se lidovou (tradiční) kulturou. Pojem lidové (tradiční) kultury. Úloha etnografie ve vývoji vědy, její vztah k příbuzným disciplínám a její interdisciplinární charakter. Obecné pojmy oboru, obecné a specifické metody zkoumání.Přehled vývoje etnografického bádání v českých zemích s přihlédnutím ke kontextu historických a metodologických proudů v Evropě.Oblasti a okruhy vědecké práce v etnografii, stěžejní jevy lidové kultury. Specifikace poměrů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, problematika národopisných regionů a mikroregionů, lidová kultura v současné společnosti.Vztahy a vazby etnografických pramenů: psaných (osobní a úřední povahy, narativních, literárních), nepsaných ( ústních, lingvistických, hmotných) a obrazových. Instituce uchovávající etnografické prameny (archivy, knihovny, muzea, etnografická pracoviště atd.).Vyhledávání etnografických pramenů a jednotlivé etapy práce s nimi od studia materiálu přes způsob jejich shromažďování, kritiku a interpretaci. Metody a možnosti zkoumání a interpretací.Praktické uplatnění teoretických znalostí v práci s etnografickými prameny na příkladě vybraných okruhů české lidové kultury.Metodika a technika etnografického terénního výzkumu: zásady vedení výzkumu a jeho následného zpracování (základy práce v terénu, zásady styku s informátory, sestavování dotazníků, dokumentace výzkumu) a prezentace (příprava referátů a článků). Získávání hmotných artefaktů, jejich zpracování a využití.Muzejní sbírky, specifický typ etnografického pramene. Poslání odborného pracovníka - etnografa v muzeu, podmínky a předpoklady jeho práce. Zpracování muzejních sbírek. Možnosti využití muzejních fondů v regionálních a specializovaných muzeích.Exkurze: etnografická sbírka Východočeského muzea v Pardubicích, analýza exkurze.Využití základních návyků práce s etnografickými prameny v samostatné práci, prokazující schopnost absolventa samostatně vycházet z rozboru pramenů a zpracovat je až ke konečným závěrům.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti o zdrojích, způsobech a historii výzkumu této problematiky s důrazem na možnosti terénního výzkumu v současnosti, na tvorbu muzejních sbírek a na využití výsledků výzkumu v praxi, zejména v muzejnictví.

Literatura

viz khv.upce.cz/predmety. viz khv.upce.cz/predmety.

Požadavky

Ke zkoušce student vypracuje písemnou práci o rozsahu minimálně 15 stran (bez příloh), jejíž téma si zvolí po dohodě s vyučujícím. Práce musí být postavena na vyhledávání a zpracovávání etnografických pramenů, vypovídajících o konkrétní problematice ve zvoleném regionu. Student práci vyučujícímu předloží ještě před termínem zkoušky k prostudování. Zkouška pak proběhne formou pohovoru o předložené práci, hodnocení bude odrážet prokázanou schopnost studenta samostatně využít prameny a literaturu ke konkrétním závěrům.

Garant

doc. PhDr. Oldřich Kašpar, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Oldřich Kašpar, CSc.Mgr. Ondřej Pokorný, Ph.D.