Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropská unie I (UHV / EVU1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / EVU1 - Evropská unie I, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Evropská idea v historii Evropy.První integrační snahy v Evropě v první polovině 20. století.Panevropa a Briandův návrh evropské federální unie.Integrace Evropy po druhé světové válce (Haagský kongres 1948).Evropské společenství uhlí a oceli.Evropské hospodářské společenství a Euratom.Maastrichtská smlouva o Evropské unii.Rozšiřující se Evropa na konci 20. století.

Získané způsobilosti

Student na základě získaných znalostí bude schopen lepší orientace v současné klíčové otázce vytváření sjednocené Evropy z hlediska dějin integrace.

Literatura

GERBET, P. Budování Evropy. Praha, 2004. MAKRLÍK, V. Češi a Evropa. Praha, 2007. VEBER, V. Dějiny sjednocené Evropy. Praha, 2004. VEBER, V. Drobné články na téma evropanství, in: Evropské perspektivy I. - Evropská unie v roce konsolidace, usp. K. Vít. Hradec Králové, 2006. GONĚC, V. Evropská idea - idea mírové, kooperující a sjednocující se Evropy I.a II. Brno, 2001. FIALA, P.; PITROVÁ, M. Evropská unie. Brno, 2003. GONĚC, V. Od "malé Evropy" k "velké Evropě" - dějiny rozšiřování ES a EU. Brno, 2003. KÖNIG, P.; LACINA, L.; PŘENOSIL, J. Učebnice evropské integrace. Brno, 2006.

Požadavky

Zápočet bude udělen na základě semestrální písemné práce na zadané téma.

Garant

Mgr. Dita Jelínková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Dita Jelínková, Ph.D.