Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropská unie II (UHV / EVU2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / EVU2 - Evropská unie II, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Vize evropské integrace (od Schumanovy deklarace a zakládacích smluv k dnešku),2) Smlouvy ? zakládající (Pařížské, Římské), Jednotný evropský akt, Maastrichtská smlouva, Smlouva z Nice a Lisabonská smlouva.3) Instituce EU ? Evropská komise, Evropský parlament, Evropská Rada, Rada EU, Evropský soudní dvůr: vznik a vývoj, způsob rozhodování, pravomoce,4) Jednotlivé členské země v procesu integrace,5) ČR a EU: vstup, pozice, české předsednictví 2009,6) Ústava pro Evropu: diskuse, Konvent a návrh Ústavy pro Evropu, postoje jednotlivých zemí, krach jednání, přijetí Lisabonské smlouvy.7) Hospodářská a měnová unie ? od počátků k eurozóně, aktuální vývoj,8) Společná bezpečnostní a zahraniční politika,9) Rozpočet,10) Lisabonská strategie.

Získané způsobilosti

Student bude schopen využít získané znalosti k účelnější a objektivnější orientaci v oboru a interpretovat hlavní problémy současného fungování Unie.

Literatura

SCHRÖTTER, H. J. Aktuální slovník Evropské unie. Praha, 2003. DOČKAL, V. a spol. Česká politika v Evropské unii - evropský integrační proces a zájmy České republiky. Brno, 2006. HAD, M. a kol. Česká republika v Evropské unii - členství, přínosy, výzvy. Praha, 2005. HAVEL, V. Evropa jako úkol. Praha, 2005. FIALA, P.; PITROVÁ, M. Evropská unie, Centrum pro studium demokracie a kutury. Brno, 2003. KÖNIG, P.; LACINA, L. Rozpočet a politiky EU. Praha, 2004. Smlouva o Ústavě pro Evropu. Lucemburk, 2005. KÖNIG, P. a kol. Učebnice evropské integrace. Brno, 2006.

Požadavky

Předmět končí ústní zkouškou, která svým obsahem zahrnuje i tématiku předmětu EVU 1. Student má pro svou lepší orientaci k dispozici 30 okruhů, z nichž si dva u zkoušky losuje. Předpokladem k účasti i přihlášení se ke zkoušce je absolvování předmětů EVU 1.

Garant

Mgr. Dita Jelínková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Dita Jelínková, Ph.D.