Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropská unie IV (UHV / EVU4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / EVU4 - Evropská unie IV, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah1) SmlouvyZakládající (Pařížské, Římské),Jednotný evropský akt,Maastrichtská smlouva,Smlouva z NiceLisabonská smlouva.- rozbor jejich znění, důraz kladen na Maastrichtskou a Lisabonskou smlouvu a změny, které přinesla.- práce s textem smluv2) Politiky EU:Společná zemědělská politika.Regionální politika EUEkologická politika EUDopravní politika EUEnergetická politika EU3) Rozšiřování ES/EU:První rozšíření ES o Velkou Británii, Irsko a Dánsko,První Jižní rozšíření (Řecko);,Druhé Jižní rozšíření (Španělsko, Portugalsko),Severní rozšíření (Finsko, Švédsko, Rakousko),Exkurz: Změna geopolitické situace po roce 1989/90 a vliv na rozšiřování ES,postoje ES k východnímu rozšíření,První Východní rozšíření (Lucemburská skupina),Druhé Východní rozšíření (Bulharsko, Rumunsko),Případy nerozšíření (Norsko, Švýcarsko),4) Perspektivy dalšího rozšíření?: Balkán, Turecko, země bývalého SSSR.5) Vztahy EU k nečlenským zemím (Rusko, Bělorusko, USA, Čína, Japonsko).6) Témata současné EU: Demokratický deficit, Evropeizace, zásada subsidiarity a proporcionality.7) Problémy současné EU.

Získané způsobilosti

Student získá schopnost snadněji porozumět současným diskusím o Evropské unii, analyzovat je, tvořit si vlastní stanovisko, event. do nich i aktivně zasahovat.

Literatura

ČERNOCH, Pavel. Cesta do EU: východní rozšíření Evropské unie a Česká republika v období 1990 ? 2004. Praha, 2004. VEBER, Václav. Dějiny sjednocené Evropy. Od antických počátků do současnosti. Praha, 2004. : WAGNER, Helmut. Die Osterweiterung: die EU ist nicht das Problem, sie ist die Lösung. České Budějovice, 2002. KAISER, Wolfram ? ELVERT, Jürgen( ed.). European Union enlargement : a comparative history. New York: Routledge, 2004. DANČÁK, B. a kol. Europeizace - nové téma politologického výzkumu. Brno, 2005. KARLAS, J. (ed.). Evropská integrace a evropská veřejnost. Praha, 2006. KARLAS, J. (ed.). Evropská integrace a evropská veřejnost. Praha, 2006. FIALA, Petr - PITROVÁ, Markéta. Evropská unie. Kapitola 7.7. Dokončení příprav východního rozšíření. Brno, 2009. NOLČ, J. a kol. Evropská ústava s úvodním komentářem. Praha, 2005. NOLČ, J. a kol. Evropská ústava s úvodním komentářem. Praha, 2005. Evropský parlament a Evropská ústava. úřední tisk EU. Evropský parlament a Evropská ústava. úřední tisk EU. 2005. RIFKIN, J. Evropský sen. Praha, 2005. KLÍMA, M.; BUREŠ, J. (eds.). Kam kráčíš, Evropská unie ?. Plzeň, 2005. KLÍMA, M.; BUREŠ, J. (eds.). Kam kráčíš, Evropská unie ?. Plzeň, 2005. V.Klaus. Krach evropské ústavy, předml. Praha: CEP sv. 42, 2005. Nezbytností je sledování internetu www.euroskop.cz. Nezbytností je sledování internetu www.euroskop.cz. FIALA, Petr - PITROVÁ, Markéta (eds.). Rozšiřování ES/EU. Brno, 2003. Smlouva o Ústavě pro Evropu. Smlouva o Ústavě pro Evropu. Lucemburk, 2005. GARTON, A. T. Svobodný svět - Amerika, Evropa a budoucnost. Praha - Litomyšl, 2006. KÖNIG, P. a kol. Učebnice evropské integrace. Brno, 2006. KÖNIG, P. a kol. Učebnice evropské integrace. Brno, 2006. VEBER, Václav ? VÍT, Karel (edd.). Za svobodu a demokracii II. Rozšíření Evropské unie. Hradec Králové, 2002.

Požadavky

Předmět končí ústní zkouškou, která svým obsahem zahrnuje i tématiku předmětu EVU 3. Student má pro svou lepší orientaci k dispozici 30 okruhů, z nichž si dva u zkoušky losuje. Předpokladem k účasti i přihlášení se ke zkoušce je absolvování předmětů EVU 1, EVU 2 a EVU 3.

Garant

Mgr. Dita Jelínková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Dita Jelínková, Ph.D.