Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gender history - raný novověk (UHV / GNOV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / GNOV - Gender history - raný novověk, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prameny k dějinám ženy.Dětství, diskuse o jeho chápání v minulosti.Dospívání, přístup ke vzdělání.Sňatek, život v manželství, různé koncepty manželství Reformace,katolická obnova a osvícenství a jejich důsledky pro postavení ženy .Manželství a láska.Postavní ženy v domácnosti, ekonomické aktivity žen.Rolická žena, žena měšťana,, šlechtická žena.Vdovy, neprovdané ženy, řeholnice.Žena a umění.Péče o dítě, porodní báby.Problém čarodějnictví a čarodějnických procesů.Osvícenství a francouzská revoluce - důsledky pro postavení žen.

Získané způsobilosti

Studenti získají schopnost analýzy raně novověkých pramenů z hlediska gender history.

Literatura

RATAJOVÁ, J. (ed.). Alžběta Lidmila z Lisova. Rodinné paměti. Praha, 2002. ČADKOVÁ, K.; LENDEROVÁ, M.; STRÁNÍKOVÁ, J. (edd.). Dějiny žen. Pardubice, 2006. WUNDER, H. "Er ist die Sonn´, sie ist der Mond". Frauen in der frühen Neuzeit. München, 1992. LENDEROVÁ, M. (red.). Eva nejen v ráji. Žena v Čechách od středověku do 19. století. Praha, 2002. KALISTA, Z. (ed.). Korespondence Zuzany Černínové z Harasova s jejím synem Humprechtem Janem Černínem z Chudenic. Praha, 1941. DÜLMEN, R. Kultura každodenního života v raném novověku (16.-18. století), I. Praha, 1999. KLABOUCH, J. Manželství a rodina v minulosti. null. Praha, 1962. ISBN null.FRANCEK, J. Zločin a sex v českých dějinách. Manželské spory a sexuální kriminalita v raném novověku. Praha, 2000. JANÁČEK, J. Ženy české renesance. Praha, 1996. GOODY, J. Proměny rodiny v evropské historii. Praha, 2006.

Požadavky

Přečtení nejméně jedné monografie a jednoho prameneÚstní zkouška na základě výše uvedených témat a s přihlédnutím k přečtené literatuře.