Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická chronologie (UHV / HCHR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / HCHR - Historická chronologie, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení tématu, dějiny oboru.Základní pojmy a literatura.Vývoj kalendáře.Členění roku a dne.Způsoby datování.Začátky roku.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí praktickou znalost používání jednotlivých kalendářů, naučí se převádět data mezi nimi. Dále se seznámí s využitím chronologických tabulek a s převodem způsobů datování užívaných v minulosti na současný systém.

Literatura

BLÁHOVÁ, M. Historická chronologie. Praha, 2001. TOMSA, J. Počítání času. Základy teorie kalendáře. Praha, 1995. FRIEDRICH, G. Rukověť křesťanské chronologie. 2. vyd. Praha [Reprint vyd. z r. 1934], 1997. HLAVÁČEK, I.; KAŠPAR, J.; NOVÝ, R. Vademecum pomocných věd historických. Jinočany, 2002. HLAVÁČEK, I. Církevní kalendář a čeští světci v datovací praxi diplomatického a vyprávěcího materiálu přemyslovských Čech, in: Acta Universitatis Carolinae, Z pomocných věd historických 1971. DRAGOUN, M. Církevní kalendář přemyslovských Čech a některé aspekty jeho vlivu na život soudobé společnosti, in: Celostátní studentská vědecká konference - Historie 1995. Ostrava, FF Ostravské univerzity v Ostravě 1996. Ostrava - str. 27 - 46, 1996. VONDRUŠKA, V. Církevní rok a lidové obyčeje aneb kalendárium světců a světic, mučedníků a mučednic, pojednávající o víře českého lidu k nim, jakož i o liturgii katolické. České Budějovice, 1991. HLAVÁČEK, I. Chronologie a její studium v českých zemích, Sborník archivních prací 28, 1978. Sborník archivních prací 28, 1978. KOTULOVÁ, E. Kalendář aneb kniha o věčnosti a času. Praha, 1978. KLÍMA, V. Kalendář mění tvář. Vnímání času v proměnách staletí. Olomouc, 1998. SALAJKA, M. Kalendář, osobní jména a křesťanské svátky. Jak se měřil čas a vznikal kalendář. Co vyjadřuje vaše jméno. Smysl a význam křesťanských svátků. Praha, 1995. DRAGOUN, M. Kalendáře liturgických rukopisů jako datační pomůcka, in: Problematika historických a vzácných knižních fondů Čech, Moravy a Slezska. Státní vědecká knihovna v Olomouci 1999. Brno str.74 - 84, 1997. HORSKÝ, Z. Příspěvek k poznání průběhu gregoriánské kalendářní reformy v českých zemích, in: Z dějin geodézie a kartografie v českých zemích 4, 1985, s. 17-34. EMLER, J. Rukověť chronologie křesťanské, zvláště české. Praha, 1876. DOSKOČIL, K. Vývoj cisiojánu u nás. Sborník historický 6 - str. 97 - 170, 1959. KOLLMANN, J. Zavedení gregoriánského kalendáře v českých zemích, in: SAP 24, 1974, s. 3-41.

Požadavky

80 % docházka v hodinách, přednesení kratšího referátu.Zkouška bude mít dvě části. V písemné části studenti za pomocí chronologických tabulek prokáží schopnost převádět různé způsoby datování písemností na dnešní systém. V ústní části bude hodnocena znalost jednotlivých chronologických kategorií v jejich historickém vývoji.

Garant

Mgr. Tereza Siglová, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Jiří Kubeš, Ph.D.Mgr. Tereza Siglová, Ph.D.