Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historický proseminář (UHV / HIPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / HIPR - Historický proseminář, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Co je historie, historik a čas, koncepce vztahu času a historie, periodizace dějin.Zákonné normy historikovy práce.Přehled pomocných věd historických.Historické prameny, jejich klasifikace.Práce s prameny - heuristika, kritika, interpretace.Edice a ediční technika.Tištěné informační zdroje a práce s nimi, práce s internetem.Literatura jako historický pramen.Přehled a poslání odborných badatelských pracovišť.Metody historikovy práce.Tvorba historikova textu (zásady a etika historikovy práce, zásady vypracování vědecké práce, vědecký aparát historické práce).Formální úprava textu, korektury, redakční práce.Archivní exkurze.

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s historií jako společenskovědní disciplínou a s vývojem názorů na úlohu historie v různých obdobích. Dále získají základní přehled o pomocných vědách historických, osvojí si práci s historickými prameny, literaturou, poučí se o základních postupech historikovy práce a o vytváření různých typů historického textu a jeho formálních náležitostech. Bude jim přiblížena organizace vědecké práce ve specializovaných pracovištích.

Literatura

KALISTA, Z. Cesty historikova myšlení. Praha: Garamond, 2002. CARR, E. H. Co je historie?. Praha, 1967. ŠANDEROVÁ, J. Jak číst a psát odborný text ve společenských vědách. Praha: Slon, 2005. MAREK, J. O historismu a dějepisectví. Praha, 1992. BLOCH, M. Obrana historie aneb historik a jeho řemeslo. Praha, 1967. BARTOŠ, J.. Úvod do metodiky a techniky historické práce. Olomouc, 1992. BŮŽEK, V. Úvod do studia dějepisu. České Budějovice, 1994. HROCH, M. a kol. Úvod do studia dějepisu IV. Metody historikovy práce. Praha, 1983. IGGERS, G. G. Dějepisectví ve 20. století. Od vědecké objektivity k postmoderní výzvě. Praha: NLN, 2002. BURKE, P. Francouzská revoluce v dějepisectví. Škola Annales (1929-1989). Praha: NLN, 2004. EDER - BERGER, H.; CASUTT-SCHNEEBERGER, J.; TANTNER, A. Geschichte On-line. Einführung in des wissenschaftliche Arbeiten. Wien - Köln - Weimar, 2006. LEDUC, J. Historici a čas. Koncepcie, otázky, diela. Bratislava, 2005. ECO, U. Jak napsat diplomovou práci. Olomouc: Votobia, 1997. TŘEŠTÍK, D. Mysliti dějiny. Praha - Litomyšl: Paseka, 1999. BARTLOVÁ, M. (ed.). Pop History. O historické věrohodnosti románů, filmů, komiksů a počítačových her. Praha: NLN, 2003. HAVELKA, M. (ed). Spor o smysl českých dějin 1895 - 1938. Praha, 1995. BARTOŠ, J. Úvod do problematiky historického bádání a nauky o pramenech. Olomouc, 1999.

Požadavky

Docházka na hodiny prosemináře, nejvýše 3 neomluvené absence, písemná recenze na odbornou stať, čtyři excerpta ze zadané literatury, zpráva a anotace o literatuře, zápočtový test. Termíny a další podrobnosti budou upřesněny v seminářích.

Garant

doc. Mgr. Jiří Kubeš, Ph.D.PhDr. Vítězslav Prchal, Ph.D.