Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historický proseminář (UHV / HIPRO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / HIPRO - Historický proseminář, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Poslání a základní charakteristika studia historie.Instituce uchovávající památky na historii - archivy, muzea, knihovny.Historická pracoviště v České republice. Historické časopisy a sborníky.Antická, středověká, renesanční a humanistická historiografie.Barokní a osvícenská historiografie.Historiografie v 19. a 20. století.Pomocné vědy historické (přehled).Základní postupy historikovy práce a zdroje historického poznání.Historické prameny, metody jejich využití (heuristika), jejich kritika a interpretace.Zásady při psaní historické práce. Etika historikovy práce.Vědecký aparát historické práce (citace literatury, edic a pramenů).Samostatná práce s pramenným materiálem - praktická cvičení.Referát, anotace, zpráva, recenze, studie, informativní článek.

Získané způsobilosti

Student získá základní orientaci v problematice vývoje názorů na vědní disciplínu historie, její organizaci v prostředí České republiky. Praktickým nácvikem si osvojí standardní postupy historikovy práce, včetně způsobu práce s historickou literaturou a formálních pravidel pro psaní různých forem historického textu.

Literatura

BENEŠ, Z. Historický text a historická kultura. Praha, 1995. MAREK, J. O historismu a dějepisectví. Praha: Academia, 1992. BLOCH, M. Obrana historie aneb historik a jeho řemeslo. Praha: Svoboda, 1967. KUTNAR, J.; MAREK, J. Přehledné dějiny českého a slovanského dějepisectví. Praha: NLN, 1997. BARTOŠ, J. Úvod do metodiky a techniky historické práce. Olomouc: Univerzita Palackého, 1992. BARTOŠ, J. Úvod do nauky o historických pramenech. Olomouc: Univerzita Palackého, 1992. BARTOŠ, J. Úvod do problematiky historického bádání a nauky o pramenech. Olomouc: Univerzita Palackého, 1999. ZWETLLER, O.; VACULÍK, J.; ČAPKA, F. Úvod do studia dějepisu. Brno: Masarykova univerzita, 1994. BŮŽEK, V. Úvod do studia dějepisu. Cěské Budějovice: Jihočeská univerzita.

Požadavky

Aktivní účast v rámci výuky (písemné přípravy na jednotlivé lekce). Zápočet je udělen na základě zpracovaného a ústně prezentovaného referátu na zadané téma a závěrečného ústního pohovoru, při kterém student prokáže znalost probírané látky a četbu doporučené literatury.

Garant

doc. Mgr. Pavel Panoch, Ph.D.