Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická a sídelní geografie (UHV / HISG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / HISG - Historická a sídelní geografie, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historická geografie jako mezioborová disciplína i pomocná věda historická; metody a vývoj oboru; přístupy ke zkoumání krajiny v minulosti a příbuzné obory (např. environmentální dějiny)Prameny historické geografie; historická kartografieFyzická geografie ČR v minulosti (reliéf, vodstvo, podnebí, půda a rostlinstvo)Sociální geografie ČR v minulosti - historická demografie (nástin v souvislosti s dějinami osídlení a migracemi)Dějiny osídlení a dějiny urbanismu v ČR a v EvropěVývoj hranic a správního členění českého státuDoprava a komunikacePaměť krajiny; genius loci; krajina jako inspirace

Získané způsobilosti

Studenti si upevní a nabudou znalosti z historické topografie a geopolitiky ČR a Evropy, což je nezbytná součást vzdělání historika. Seznámí se podrobněji s některými typy historických pramenů (staré mapy a veduty) a naučí se s nimi pracovat pro historika méně tradičními způsoby (kombinace textu a obrazového materiálu): např. poster. Historická geografie jako mezioborová disciplína napomůže vnímat minulé události a děje v prostorových souvislostech.

Literatura

Kinder, H. - Hilgermann, W. Encyklopedický atlas světových dějin. Praha, 2002. Evropa v proměnách staletí, 2. vyd. Praha, 1997. SEMOTANOVÁ,E. Historická geografie českých zemí,2.vydání. Praha, 2002. Hájek, P. Jde pevně kupředu naše zem. Krajina českých zemí v období socialismu 1948 - 1989. Praha, 2008. GOJDA, M. Archeologie krajiny. Praha, 2000. BOHÁČ, Z. Atlas církevních dějin českých zemí, 1918-1999. Kostelní Vydří, 1999. Atlas československých dějin. Praha, 1965. Atlas Republiky československé. Praha, 1935. Cílek, V. Dýchat s ptáky. Praha, 2008. Norberg-Schulz, Ch. Genius loci. K fenomenologii architektury. Praha, 1994. ČAPEK, R. a kol. Geografická kartografie. Praha, 1992. Historický atlas měst ČR - dosud 20 sv. BARTOŠ, J. Historie a ekologie. In: Návraty do dějin. Disertaciones historicae 5. Hradec Králové , s. 41-48., 1996. Semotanova, E. Kartografie v historické práci. Vademecum. Praha, 1994. Schama, S. Krajina a paměť. Praha, 2007. Krajina a revoluce. Významné přelomy ve vývoji kulturní krajiny Českých zemí. Praha, 2005. Cílek, V. Krajiny vnitřní a vnější. Praha, 2002. Cílek, V. Makom - kniha míst. Praha, 2004. HOFMANN, G. Metrologická příručka. Plzeň-Sušice, 1984. Klápště, J. Proměna českých zemí ve středověku. Praha, 2005. Hájek, P. - Bukačová, I. Příběh drobných památek. Od nezájmu až k fascinaci. Lomnice nad Popelkou, 2001. Soubor statí k historické geografii světa - skripta. Praha, 1982. Kašpar, J. Vybrané kapitoly z historické geografie českých zemí a z nauky o mapách. Praha, 1990. Zmizelé Sudety/Das verschwundene Sudetenland, 2. vyd. Domažlice, 2004. Horská, P. - Maur, E. - Musil, J. Zrod velkoměsta. Urbanizace českých zemí a Evropa. Praha-Litomyšl, 2002.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách (max. jedna absence); dosažení požadovaného limitu v průběžně konaných testech reálií; samostatná/skupinová práce; ústní zkouška

Garant

Mgr. Eva Chodějovská