Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historiografie (UHV / HIST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / HIST - Historiografie, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Antické dějepisectví.Dějepisectví evropského středověku.Renesanční a humanistické dějepisectví.Dějepisectví v 17. a 18. století. Osvícenství.Nacionalismus a romantismus v dějepisectví. Leopold Ranke. František Palacký.Mezi Palackým a Gollem. České dějepisectví II. poloviny 19. století.Jaroslav Goll a tzv. Gollova škola.Historie a její varianty: kulturní dějiny, hospodářské a sociální dějiny.Škola Annales.Československé dějepisectví v období První republiky.Hlavní trendy v dějepisectví po 2. světové válce (vlivy marxismu, sociální dějiny, dějiny každodennosti, mikrohistorie).Československé dějepisectví po II. světové válce.

Získané způsobilosti

Student bude schopen popsat a interpretovat základní vývojové trendy světové a české historiografie, zařadit je do kontextu kulturního vývoje daného období.

Literatura

Hanzal, Josef:. Cesty české historiografie 1945 - 1989. Praha, 1999. NODL, M. Dějepisectví mezi vědou a politikou. Úvahy o historiografii 19. a 20. století. Brno: CDK, 2007. IGGERS, G. Dějepisectví ve 20. století. Praha: NLN, 2002. BURKE, P. Francouzská revoluce v dějepisectví. Škola Annales (1929-1985). Praha: NLN, 2005. ŠTAIF, J. Historici, dějiny a společnost. Historiografie v českých zemích od Palackého a jeho předchůdců po Gollovu školu. Praha: Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 1997. CROCE, B. Historie jako myšlení a čin. Brno: CDK, 2006. JIROUŠEK, B. (ed.). Jaroslav Goll a jeho žáci. České Budějovice: Jihočeská univerzita, 2005. ŘEPA, M. Poetika českého dějepisectví. Brno: Host, 2006. KUTNAR, J.; MAREK, J. Přehledné dějiny českého a slovanského dějepisectví. Praha: NLN, 1997. ŠUSTA, J. Úvahy o všeobecných dějinách. Praha: Argo, 1999. HORSKÝ, J. Dějepisectví mezi vědou a vyprávěním: úvahy o povaze, postupech a mezích historické vědy. Praha, 2009.

Požadavky

Předmět bude ukončen písemnou zkouškou.

Garant

doc. Mgr. Pavel Marek, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Pavel Marek, Ph.D.