Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační technologie pro historiky (UHV / ITHIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / ITHIS - Informační technologie pro historiky, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Databáze a zdroje relevantních informací pro historiky Česká národní bibliografie, Projekt Scriptorium, Kramerius, booleánské operáty2) Plnotextové databáze. JSTOR,ProQuest, Ebsco3) Citační indexy (Scopus, Web of Science)4) Editace digitálních dokumentů v programu Adobe Photoshop I. - obeznámení s uživatelským prostředím, základní nástroje.5) Editace digitálních dokumentů v programu Adobe Photoshop II. - ořezávání, změny expozice, filtry.6) Editace digitálních dokumentů v programu Adobe Photoshop III. - vrstvy, masky.7) Redakční systémy správy internetových stránek, internetové prezentace ve formátu HTML. Používané editory, zejména WSIWGET. Zásady tvorby stránek a zpřístupňování informací.8) Editace a příprava publikačních materiálů v programu Adobe Indesign I. - obeznámení s pracovním prostředím, vkládání obrazových dokumentů.9)Editace a příprava publikačních materiálů v programu Adobe Indesign II. - vkládání a úprava textu.10) Editace a příprava publikačních materiálů v programu Adobe Indesign III. - kombinace práce s texty a obrazovými dokumenty.11) Editace a příprava publikačních materiálů v programu Adobe Indesign III. - finální část, v níž bude dokončen ústřední výstup celého smeináře (kombinace práce s editory obrazových a textových dokumentů)12) Závěrečná prezentace výsledků - studentských prací.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí kompetence k práci se základními komunikačními prostředky soudobé společnosti. Digitálními databázemi, audiovizuálními reprodukčními zařízeními, softwarem k jejich editaci a prezentaci.

Literatura

Kol. Adobe Dreamweaver CS4 : oficiální výukový kurz. Brno, 2009. Kol. Adobe Indesign CS4 : oficiální výukový kurz . Brno, 2009. Kol. Adobe Photoshop CS4 : oficiální výukový kurz. Brno, 2009. Cohen, D. J. - Rosenzweig, R. Digital history : a guide to gathering, preserving, and presenting the past on the Web . Philadelphia, 2006. Kol. http://hsozkult.geschichte.hu-berlin.de/. Kol. http://www.clio-online.de. Stellner, F. - Poláček, J. Internet nejen pro historiky : jak hledat a najít . Praha, 2003.

Požadavky

Účast na seminářích s tolerancí 3 absencí. Zápočet bude udělen po předložení portfolia zpracovaných materiálů, který bude zahrnovat prezentaci výsledků práce studentů formou aplikace osvojených znalostí na konkrétní projekt odborné publikace (edice, grafický návrh prezentace a propagačních materiálů, etc).

Garant

Mgr. Vladan Hanulík, Ph.D.Mgr. Zuzana Pavelková Čevelová, Ph.D.