Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jiří z Poděbrad (UHV / JIRPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / JIRPO - Jiří z Poděbrad, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Náboženské poměry (vznik Jednoty bratrské, snahy o uznání kompaktát a dorozumění s katolickou církví, zvláště papežstvím).Zahraničně - politické aktivity Jiřího z Poděbrad (např. pokus o spolek evropských panovníků).Narůstání vnitřní opozice a česko - uherskou válku s Matyášem Korvínem.Otázky poměrů v Čechách v širším kontextu událostí sousedních zemí a hlavních evropských mocností( Uhry, Rakousko, Polsko, Říše německá, Itálie, Francie, turecká invaze ).Problematika hospodářských, sociálních a kulturních dějin.

Získané způsobilosti

Posluchači získají orientaci v základní literatuře k danému tématu a orientaci po hlavních problémech studia dějin střední Evropy daného období.

Literatura

ŠUSTA, J. a kol. Dějiny lidstva, díl 5. Praha, (vybrané kapitoly), 1938. URBÁNEK, R. Husitský král. Praha, 1926. MACEK, J. Jiří z Poděbrad. Praha, 1967. BOUBÍN, J. Česká "národní" monarchie. Praha, 1992. ŠMAHEL, F. Humanismus v době poděbradské, Rozpravy ČSAV 73-6/1963. FRANKENBERGER, O. Husitské válečnictví po Lipanech. Praha, 1960. ŠMAHEL, F. Idea národa v husitských Čechách. Praha, 2002. BOUBÍN, J. Petr Chelčický. Myslitel a reformátor. Praha, 2005. PETRÁŇ, J. Skladba pohusitské aristokracie v Čechách, Acta Universitatis Carolinae . 1976. VÁLKA, J. Stavovství a krize českého státu ve druhé polovině 15. století. Folia historica Bohemica 6, s.65 - 98., 1984. URBÁNEK, R. Věk Poděbradský. České dějiny III/1-4. Praha, 1962. URBÁNEK, R. Z husitského věku. Výbor historických úvah a studií. Praha, 1957.

Požadavky

Absolvovat písemný test znalostí z přednesené látky (zhruba 40 otázek) s požadavkem nejméně 70% správných odpovědí. V případě neúspěchu možnost 2 opravných testů.

Garant

PhDr. František Šebek

Vyučující

PhDr. František Šebek