Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Knižní ilustrace (UHV / KAIL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / KAIL - Knižní ilustrace, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V jednotlivých lekcích bude mj. věnována pozornost raně novověké (renesanční a barokní) ilustraci, ilustrátorskému (příp. typografickému) dílu Mikuláše Alše, Maxe Švabinského, Karla Hlaváčka, V. H. Brunnera, Adolfa Kašpara, Josefa Váchala, Josefa Čapka, Josefa Šímy, Karla Teigeho a dalších významných tvůrců.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu se student bude základně orientovat v historickém vývoji evropské knižní ilustrace v období 16.-20. století, bude mít povědomost o díle nejvýznamnějších tvůrců, výtvarníků a typografů z oblasti moderní české knižní kultury a o postavení knižní ilustrace a knižní typografie na přelomu 19. a 20. století: v symbolismu, secesi, kubismu a také v dílech osobností české meziválečné avantgardy (Devětsil).

Literatura

HORÁK, F. Česká kniha v minulosti a její výzdoba. Praha, 1948. BOHATCOVÁ, M. a kol. Česká kniha v proměnách staletí. Praha, Panorama, 1990. WENDLAND, H. Die Buchillustration: Von den Frühdrucken bis zur Gegenwart. Stuttgart, 1987. KVĚT, J. Dílo Aloise Jiráska v české ilustraci. Praha, Orbis, 1953. LANG, L. Expressionismus und Buchkunst in Deutschland 1907-1927. Leipzig, 1993. MATĚJČEK, A. Ilustrace. Praha, 1931. TOMAN, J. Kniha v českém kubismu. Praha: Kant, 2004. BUCHLOVAN, B. Knižní ilustrace Adolfa Kašpara. Praha, 1942. CIBULKA, J. Knižní ilustrace Maxe Švabinského. Praha, Cs. spisovatel, 1954. VOLAVKOVÁ, H.; SVOBODA, E. Mikuláš Aleš. Ilustrace české poezie a prózy. Praha, 1964. LJACHOV, V. N. Nástin teorie knižního umění . Praha: Odeon, 1975. HLAVSA, O. Typographia: písmo, ilustrace, kniha. Praha, 1976. ŠINDELÁŘ, D. Vědecká ilustrace v Čechách. Praha, Obelisk, 1973. VÍCH, Z. Vybrané kapitoly o umělecké ilustraci. Hradec Králové, 2004. HAMANOVÁ, P. Z dějin knižní vazby: od nejstarších dob do konce 19. století. Praha, Orbis, 1959.

Požadavky

Zápočet je udělen na základě absolvování závěrečného ústního pohovoru, při kterém student prokáže znalost probírané látky a studium doporučené literatury a na základě vypracování a odevzdání semestrální práce na zadané téma (esej o rozsahu cca 6-8 normostran).

Garant

doc. Mgr. Pavel Panoch, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Pavel Panoch, Ph.D.