Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny každodennosti I (UHV / KAZ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / KAZ1 - Dějiny každodennosti I, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prameny dějin každodennosti ve středověku.Pohanství a mýtos - křesťanstvíVědění a poznání. Vzdělanostní systém a jeho náplň. Universitas. Gramotnost a předávání informací jinou cestou. Litterati - illiterati.Církev - systém a jeho vliv. Nové proudy v rámci církve i mimo ni. Clericus - laicus.Laická zbožnost.Rytířský svět a kurtoazie. Turnaje a hry.Město jako nový prostor. Samospráva měst. Společenský život. Zaměstnání a etos práce. Finančnictví a lichva.Vesnice. Chudina.Rodina a domov. Manželství. DětstvíTělo a móda.Cestování a poutěStředověký rok, svátky a slavnosti. Vnímání času.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti o každodennosti středověkého člověka, které budou doplněním vědomostí získaných v přednáškách či seminářích Dějin středověku.

Literatura

TUREK, R. Čechy na úsvitě dějin. Praha, 2002. PETRÁŃ, J. a kol. Dějiny Československa I (do roku 1648). Praha, 1990. ŠUSTA, J. Dvě knihy českých dějin I - Poslední Přemyslovci a jejich dědictví. Praha, 2001. KAVKA, F. Karel IV. Praha, 1998. TŘEŠTÍK, D. Kosmas. Praha, 1966. SMETÁNKA, Z. Legenda o Ostojovi. Praha, 1992. MEZNÍK, J. Lucemburská Morava. Praha, 1999. MEZNÍK, J. Přehled dějin středověké západní Evropy I. Brno, 1995. Nodl, Martin - Šmahel, František. Slavnosti, ceremonie a rituály pozdního středověku. Praha. ŽEMLIČKA, J. Století posledních Přemyslovců. Praha, 1998.

Požadavky

Požadavkem jsou znalosti každodennosti světa středověku potřebné pro posluchače oborů Kulturní dějiny a Historicko-literární studia. Předmět je uzavřen písemnou zkouškou, k níž se můžete připravovat z přednášek a k níž bude třeba nastudovat doporučenou literaturu (její seznam naleznete mezi Studijními materiály "Literatura ke KAZ1"). Tyto informace uplatnění při psaní písemného testu, který bude první částí zkoušky. Výsledky testu naleznete na stránkách UHV (uhv.upce.cz - Aktuality). Druhou částí zkoušky pak bude ústní konzultace, ke které si přinesete seznam přečtených knih. Na seznamu mějte alespoň dva přečtené středověké prameny, z čehož jedno historické dílo (kroniku) a jeden titul z oblasti krásné literatury dle vlastního výběru. Pro inspiraci vizte doporučenou "Literaturu ke KAZ1" na STagu (Studijní materiály).

Garant

Mgr. Kateřina Ptáčková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina Ptáčková, Ph.D.