Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny každodennosti II (UHV / KAZ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / KAZ2 - Dějiny každodennosti II, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pojetí kulturních dějin v metodologických proudech současného evropského dějepisectví raného novověku.Člověk v prostoru a čase raně novověké společnosti (české země, hranice, cestování, kalendář).Mediální revoluce ve střední Evropě.Člověk na okraji raně novověké společnosti (populační vývoj, morové epidemie, čest a "bezectní" lidé: kati, rasi, Cikáni, Židé, rybníkáři, prostitutky...).Lidé mimo zákon (trestní právo, organizace soudnictví, druhy deliktů a trestů, humanizace trestního práva)Víra a zbožnost (konfesní vývoj v českých zemích, nekatolíci a katolíci, sekty, barokní zbožnost, katolické řády).Přechodové rituály v raně novověké společnosti (sexualita, těhotenství, křest, výchova, sňatek, pohřeb).Strava a stolování v raném novověku (kuchyně, kuchařky, jídelníček, potraviny, rituální konzumace jídla, hostiny).

Získané způsobilosti

Posluchač se bude orientovat v alternativních pohledech na historii raného novověku, zejména na každodenní život a životní styl různých sociálních skupin.

Literatura

viz http://uhv.upce.cz/cs/jiri-kubes/. - zde obsáhlý soupis literatury. DÜLMEN, R. Bezectní lidé. O katech, děvkách a mlynářích. Praha, 2003. PETRÁŇ, J. a kol. Dějiny hmotné kultury II, 1-2. Praha, 1995. KUBEŠ, Jiří. Dějiny každodennosti II, 1. díl (dostupné pouze online na http://uhv.upce.cz/upload/skripta2012.pdf). Pardubice 2007-2012. BURKE, P. Francouzská revoluce v dějepisectví. Praha, 2004. DÜLMEN, R. Historická antropologie. Praha, 2002. ZÍBRT, Č. Kulturní historie - její vznik, rozvoj a posavadní literatura česká. Praha, 1891. NODL, M. Mikrohistorie a historická antropologie, in: Dějiny - teorie - kritika 2/2004, s. 237-252. MAŤA, P. Svět české aristokracie (1500-1700). Praha, 2004. GINZBURG, C. Sýr a červi. Svět jednoho mlynáře kolem roku 1600. Praha, 2000. BŮŽEK, V.; HRDLIČKA, J.; KRÁL, P.; VYBÍRAL, Z. Věk urozených. Šlechta v českých zemích na prahu novověku. Praha : Litomyšl, 2002. MIKULEC, Jiří a kol. Církev a společnost raného novověku v Čechách a na Moravě. Praha, 2013. BŮŽEK, Václav - KRÁL, Pavel (edd.). Člověk českého raného novověku. Praha, 2007. KOL. Dějiny obyvatelstva českých zemí. Praha, 1996. van DÜLMEN, Richard. Historická antropologie. Praha, 2002. TINKOVÁ, Daniela. Hřích, zločin, šílenství v čase odkouzlování světa. Praha, 2004. BŮŽEK, Václav a kol. Společnost českých zemí v raném novověku. Struktury, identity, konflikty. Praha, 2010. FRANCEK, Jindřich. Zločin a trest v českých dějinách. Praha, 1999.

Požadavky

Závěrečný test znalostí (100-91% = výborně; 90-81% = velmi dobře; 80-71% = dobře).

Garant

doc. Mgr. Jiří Kubeš, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Jiří Kubeš, Ph.D.