Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kláštery a řeholní život v čs. zemích (UHV / KLARZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / KLARZ - Kláštery a řeholní život v čs. zemích, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled probírané látky (témata):úvod do monasteriologie a její terminologievznik řeholního života v západoevropském křesťanstvítypologie řádů v římskokatolické církvimotivace pro vstup do řeholního společenstvíživot v klášterech (den řeholníka, výuka, práce fyzická a dušení)řádová spiritualita, kulty řádových svatýchvliv řeholních domů na život laiků v době barokakláštery jako mocensko-politický činitel v barokní společnostipodíl řeholních institucí na rekatolizaci v 16.-18. stoletípojetí řeholního života v barokní společnostiotázka úpadku řeholního života v 18. stoletíosvícenství, jeho vztah ke klášterům a řeholnímu životu

Získané způsobilosti

Posluchači se seznámí monasteriologií jako s disciplínou církevních a náboženských dějin a získají přehled v systému církevních katolických řádů, které působily v českých zemích v raném novověku. Současně poznají podobu každodenního života řeholníků a řeholnic, jejich hodnotové žebříčky, ale i širší společenský kontext existence řeholních institucí.

Literatura

Josef PETRÁŇ a kol. Dějiny hmotné kultury II/2. Praha, 1997. Karl Suso FRANK. Dějiny křesťanského mnišství. Praha, 2003. Pavel VLČEK - Petr SOMMER - Dušan FOLTÝN. Encyklopedie českých klášterů. Praha, 1997. Ivana ČORNEJOVÁ - Hedvika KUCHAŘOVÁ - Kateřina VALENTOVÁ (edd.). Locus pietatis et vitae. Sborník příspěvků z konference konané v Hejnicích ve dnech 113.-15. září 2007. Praha, 2008. Josef SVÁTEK. Organizace řeholních institucí v českých zemích a péče o jejich archivy. Zvláštní příloha k Sborníku archivních prací XX, 1970, č. 2. Karel BERÁNEK - Věra BERÁNKOVÁ. Rušení klášterů v Čechách za Josefa II., in: Zdeňka Hledíková - Jaroslav V. Polc (edd.), Pražské arcibiskupství 1344-1994. Sborník statí o jeho působení a významu v české zemi. Praha, 1994. Ivana ČORNEJOVÁ (ed.). Úloha církevních řádů při pobělohorské rekatolizaci. Sborník příspěvků z pracovního semináře konaného ve Vranově u Brna ve dnech 4. - 5. 6. 2003. Praha, 2003.

Požadavky

minimálně 80% účast na přednáškáchzápočtový test

Garant

doc. PhDr. Jiří Mikulec, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Jiří Mikulec, CSc.