Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Latina I (UHV / LAT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / LAT1 - Latina I, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výslovnost, délka, přízvuk.Úvod od časování, slovesa I. konjugace.Úvod do skloňování, substantiva I. deklinace.Substantiva II. deklinace.Adjektiva I. a II. deklinace, slovesa II. konjugace.Slovesa III. konjugace.Substantiva III. deklinace.

Získané způsobilosti

Student získá návsledující způsobilosti: zvládnutí latinské výslovnosti, latinských předložek, částečně skloňování podstatných a přídavných jmen, časování sloves I., II. a III. konjugace (prézens, imperfektum a futurum I.), základní slovní zásoba přibližně v rozsahu 300 - 350 slov, schopnost přečíst a přeložit jednoduché latinské věty a živá slova.

Literatura

KUŤÁKOVÁ, E.; SLABOCHOVÁ, D. Ad fontes cursus latinus. Praha, 2000. PECH, J. Latina pro gymnasia I., II. Praha, 1995. ZACHOVÁ, J. Latina pro historiky a archiváře, 3. vyd. Praha, 1994. BARTONĚK, A. Latina pro posluchače filosofické fakulty, 10. přepr. vyd. Brno, 2003. NOVOTNÝ, F. a kol. Základní latinská mluvnice, 2. vyd. Praha, 1992.

Požadavky

Podmínkou k získání zápočtu, zkoušky je pravidelná docházka na hodiny, nejvýše 2 neomluvené absence za semestr. Dosažení příslušného hodnocení v zápočtové, zkouškové písemné práci.

Garant

doc. PhDr. Tomáš Jiránek, Ph.D.Mgr. Kateřina Ptáčková, Ph.D.Mgr. Hana Stoklasová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Tomáš Jiránek, Ph.D.Mgr. Kateřina Ptáčková, Ph.D.Mgr. Hana Stoklasová, Ph.D.