Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura pro děti a mládež (UHV / LDM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / LDM - Literatura pro děti a mládež, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy:1.Uvedení do problematiky, základní pojmy a souvislosti, literatura pro děti v kontextu národního písemnictví, specifičnost literatury pro děti a mládež. Literární dílo pro děti a mládež a jeho recepce.2.Historické souvislosti vzniku intencionální literatury pro děti a mládež. Problematika intencionální a neintencionální četby dětí a mládeže.3.Fenomén dětského čtenářství. Morfologie pohádky V. J. Proppa. Psychoanalytická metoda Bruna Bettelheima.4.Od Methodenbuch k Rámcovým vzdělávacím programům. Literatura pro děti a vzdělávání. Školní výuka, čítanky, periodika.5.První polovina 19. století: zásadní změna v přístupu k četbě. Literatura v zajetí pedagogiky vs. literatura jako zdroj zábavy a zážitku. Lidová slovesnost a literatura pro děti a mládež. Druhy a žánry dětského folklóru.6.Klasické adaptace pohádek. Karel Jaromír Erben a Božena Němcová.7.Proměny pohádky v poslední třetině 19. století. Odklon od tradice lidové pohádky: Jan Karafiát a Eliška Krásnohorská.8.Literatura pro děti a mládež v meziválečném období. Spory o pohádku. Formování tvorby určené dětem. Čapkova Nůše pohádek.9.Proměna tradiční lidové pohádky v různé typy narací (např. v tvorbě V. Tilleho, J. Mahena, K. Čapka, V. Kubína, V. Vančury, K. Poláčka, J. Wolkera, F. Halase aj.).10.Podoby literatury pro děti a mládež za 2. sv. války. Válečná tematika v dílech určených dětem.11.Česká autorská pohádka v 60. letech 20. století (Václav Čtvrtek, Jan Werich, Ludvík Aškenazy,?).12.80. léta 20. století. František Nepil, Miloš Macourek a jiní. Večerníček. Televizní adaptace pohádkových textů.13.Vývojové proměny české pohádky po roce 1989.

Literatura

DOLEŽALOVÁ, J. Děti čtou, a nevědí o čem. Praha: Portál, 2011. Chaloupka O. - Voráček, J. Kontury české literatury pro děti a mládež. 1979. ČAPEK, K. Marsyas čili Na okraj literatury. Praha - 1.vydání, 1931. Propp, Vladimir Jakovlevič. Morfologie pohádky a jiné studie, Jinočany : H & H, 1999, 362 s. Šmahelová, H. Návraty a proměny. Literární adaptace folklórních pohádek. Šmahelová, H. Počátky kritického myšlení o dětské literatuře I. - II. Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání. SIROVÁTKA, O. Současná česká literatura a folklór. Praha: Academia,, 1985. TOMAN, J. Současná česká literatura pro děti a mládež. Brno: CERM, 2000. ISBN 978-80-90424.Nezkusil, V. - Chaloupka, O. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury I-III. 1973. ČEŇKOVÁ, J. a kol. Vývoj literatury pro děti a mládež a její žánrové struktury. Praha: Portál, 2006. Bettelheim, B. Za tajemstvím pohádek. 2000.

Požadavky

aktivní účast (max. 3 absence), referát (písemná příprava podkladů)

Garant

Mgr. Andrea Kamenická