Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lidová architektura - terénní invent. (UHV / LIDAM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / LIDAM - Lidová architektura - terénní invent., Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Stavby na venkově, regionální varianty historických staveb na našem území, typologický vývoj vesnického domu od středověku do 20. stoletíZákladní literatura a prameny pro poznávání vesnice a stavebPoznávání a dokumentace vesnických stavebPamátková ochrana - ochrana a péče staveb a plošně chráněných územíOdborná exkurzeZávěrečné prezentace seminárních prací studentů zpracovaných v rámci exkurze.

Získané způsobilosti

Základní povědomí o průzkumech vesnic a vesnických staveb. Nácvik schopnosti rozpoznání v terénu vesnických staveb podle základní charakteristiky s využitím mapových podkladů. Základní orientace v literatuře a pramenech potřebných pro průzkum vesnických sídel a staveb.

Literatura

Pešta, J. Encyklopedie českých vesnic. I.-V. : Škabrada, J. Vesnické stavby (Architektura české vesnice). Praha, 2003. Škabrada, J. (edd.). Holašovice. Vesnická památková rezervace. Praha, 2010. Inventarizační průzkum konkrétního území, SHP průzkum konkrétní vesnice, články v odborném periodiku. Mencl, V. Lidová architektura v Československu. Praha, 1980. Petráň, J. Příběh Ouběnic. Praha, 2000. : Foud, K. (edd.):. Vesnické památkové rezervace a zóny, krajinné památkové zóny v Plzeňském kraji. Praha, 2004.

Požadavky

Účast (min 60%), závěrečná práce zpracovaní inventarizačního listu v terénu s využitím získaných znalostí a jeho prezentace na závěrečné hodině.

Garant

Mgr. Zuzana Vařeková

Vyučující

Mgr. Zuzana Vařeková