Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderní dějiny Latinské Ameriky II (UHV / MDLA2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / MDLA2 - Moderní dějiny Latinské Ameriky II, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Latinská Amerika v období po válkách za nezávislost.2. Postoj USA k Latinské Americe od formulace Monroeovy doktríny (1823) po současnost a jeho dopad na vývoj latinsko-amerických států.3. Nejvýznamnější válečné konflikty v Latinské Americe 20. a 21. století. Mexicko-americká válka, ledková válka, válka o Gran Chaco.4. Populismus. Teorie Nového státu ? vláda Getulia Vargase v Brazílii. Peronismus (Argentina). Aprismus (Perú).5. Kubánská revoluce. Kuba a její postavení v Latinské Americe. Vláda Fidela a Raúla Castra6. Vojenské diktatury 20. století. Alfredo Stroessner (Paraguay), Augusto Pinochet (Chile). Vojenský režim v Argentině a Argentinsko-britský spor o Malvíny.7. Občanské války v Latinské Americe. Sandiniovská revoluce v Nicaraguy. Občanská válka v Guatemale.8. Levicový terorismus v Latinské Americe 20.-21. století. Túpamaros (Uruguay), Sendero Luminoso (Perú), FARC (Kolumbie).9. Socialismus 21. století. Hugo Chávez a Bolívarovská revoluce ve Venezuele, Bolivie pod vládou Eva Moralese, vláda Rafael Correy v Ekvádoru.10. Peronismus v současné Argentině - ?Kirchenrismo?. Vláda Néstora Kirchnera a Cristiny Fernández.11. Latinská Amerika v procesu migrace.

Literatura

Opatrný, Josef. Amerika v proměnách staletí. Praha, 1998. Polišenský, Josef. Dějiny Latinské Ameriky. Praha, 1979. Tolber, Hans Werner - Bernecker, Walter L. Handbuch der Geschichte Lateinamerikas I-III. Stuttgart, 1992. Chalupa, Jiří. Historia y geografía de América Latina. Olomouc, 1997. Fuentes, Carlos. Pohřbené zrcadlo. Praha, 2003. Klíma, Jan. Přehled dějin Latinské Ameriky. Hradec Králové, 1996. Bethell, Leslie. The Cambridge History of Latin America I-XI. Cambridge, 1995.

Garant

doc. Mgr. Pavel Marek, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Pavel Marek, Ph.D.