Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody historikovy práce (UHV / MHIP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / MHIP - Metody historikovy práce, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvodní hodina: Má historie metodu, resp. metody?1) Přímá a nepřímá metoda; induktivní a deduktivní metoda2) Diachronní a synchronní přístup k vývoji (progresivní a retrospektivní metoda)3) Kvantitativní metody a historická statistika4) Modelování a metoda sondy5) Komparativní metoda6) Biografická metoda: biografie, kolektivní biografie a prosopografie7) Filologická metoda8) Orální historie9) Historická klimatologie10) Ikonografická metoda11) Geografická metoda, letecká archeologie a experimentální archeologie

Získané způsobilosti

Student získá schopnost využívat rozličných metod historické práce a informace o historii příbuzných disciplinách.

Literatura

Marek, J. O historismu a dějepisectví. Praha, 1992. Bloch, M. Obrana historie aneb historik a jeho řemeslo. Praha, 1967. STORCHOVÁ, Lucie ? HORSKÝ, Jan a kol. Paralely, průsečíky, mimoběžky. Teorie, koncepty a pojmy v české a světové historiografii 20. století. Praha, 2009. Spiegel, G. The Past as Text. Baltimore and London, 1999. Lewis, M. Jones, R. Using Computers in History. London and New York, 1996. Bartoš, J. Úvod do metodiky a techniky historické práce. Olomouc, 1992. Bartoš, J. Úvod do problematiky historického bádání a nauky o pramenech. Olomouc, 1999. Zwettler, O.; Vaculík;J.;;Čapka, F. Úvod do studia dějepisu. Brno, 1994. BERNHEIM, Arnošt. Úvod do studia dějepisu. Praha, 1931. Hroch, M. a kol. Úvod do studia dějepisu - IV. Metody historikovy práce. Praha, 1983. BŮŽEK, Václav a kol. Úvod do studia historie. České Budějovice, 1994.

Požadavky

Kurz je zakončen ústní zkouškou, ke které se posluchači dostaví se zápočtem z MHIPS a seznamem prostudované literatury obsahujícím minimálně 15 titulů.

Garant

doc. Mgr. Jiří Kubeš, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Jiří Kubeš, Ph.D.