Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Muzeologie I (UHV / MUZ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / MUZ1 - Muzeologie I, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Co je to muzeum, stručný přehled historického vývoje těchto institucí.Poslání a cíle muzea, jeho definice.Mezinárodní etický kodex muzeí.Pojem muzealizace a obecné otázky vzniku muzeí .Sbírkotvorná činnost muzeí a odborná správa sbírek.Co je to muzejní sbírkový předmět a muzejní sbírka.Obecné principy sbírkotvorné činnosti muzeí: předměty kulturního dědictví in fondo a in situ, otázky hodnotových kritérií - akvizice sbírek jako odborná tvůrčí činnost.Nezastupitelnost tzv. doprovodné (odborné) dokumentace.Ochrana sbírek.Nepříznivé vlivy poškozující nebo negativně ovlivňující stav sbírek (vlhkost a teplota, světlo.Chemické vlivy a biologičtí škůdci) prevence a způsoby ochrany proti nim.Některé zásady a postupy při základním ošetření sbírek podle jednotlivých materiálů a typů sbírek.Uložení sbírek v depozitáři: obecné zásady a nezbytné vybavení depozitáře.Uvedení do problematiky konzervace a restaurování sbírek: základní pojmy.Hlavní zásady práce konzervátora a restaurátora.

Získané způsobilosti

Posluchači získají praktické znalosti tvorby muzejních sbírek, schopnosti rozpoznat vhodné podmínky pro jejich uložení v muzeích a elementární dovednosti provádět jejich evidenci.

Literatura

Weidacher, F. Príručka všeobecnej muzeológie. Bratislava Národné múzeum, 1999. Beneš, J. Kulturně výchovná činnost muzeí. Praha SPN, 1981. Špét, J. Muzea ve vývoji společnosti a národní kultury. Praha, 1979. Kolektiv autorů. Preventivní ochrana sbírkových předmětů. Praha Národní muzeum, 2000. Žalman, J. a kolektiv. Příručka muzejníkova I. Praha - Brno, 2002. nullBeneš, J. Základy muzeologie. Opava Slezská univerzita, 1997. Zákon č. 122/200 Sb., o ochraně sbírek muzejní povahy (Sbírka zákonů ČR).

Požadavky

Docházka na přednášky na 70 procent.

Garant

PhDr. František Šebek

Vyučující

PhDr. František Šebek