Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Muzeologie II (UHV / MUZ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / MUZ2 - Muzeologie II, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prezentační činnost muzea.Obecné uvedení do problematiky prezentační činnosti muzeí.Výstavní činnost: fáze projektování (plánování) výstav; tvůrčí příprava .Muzejní výstava jako zvláštní forma vizualizovaného poselství sbírek (příklady z muzejní "výstavní abecedy").Nové trendy muzejního výstavnictví a hledání prostředků aktivizace návštěvníka.Formy a metody zjišťování efektu působení muzea na veřejnost, průzkum návštěvníků a "nenávštěvníků".Architektura muzeí, uspořádání budov a jejich umístěníArchitektura muzeí z hlediska historického vývoje a současných trendů.Budovy muzeí z hlediska funkčního členění prostor a jejich vybavení.Budovy muzeí a souvislosti s infrastrukturou místa působení.Vybrané kapitoly z muzejního managementu.Hlavní trendy managementu neziskových organizací pro 21. stol. z pohledu muzejnictví.Význam a metody stanovení cílů (vize) muzea a úloha plánování; zásady a styly řízení muzea; způsoby stanovení nákladů.Získávání sponzorů (uvedení do metod fundraisingu).Public relations a muzea.Muzeum a veřejnost - její struktura a volba vhodných forem komunikace.Muzeum v digitálním světě - výhledy a mantinely.Bezpečnostní management a specifika krizového managementu.Muzea a výhledy budoucnosti.Typologie muzeí. Síť muzeí v ČR a její změny.Problematika vlastivědných muzeí v ČR, verzus muzea specializovaná.Postavení muzeí regionálních a úloha muzeí obecních.Problematika "galerií" jako článku sítě muzejních institucí.

Získané způsobilosti

Posluchači získají praktické znalosti tvorby prezentačních programů muzea, zejména budou schopni navrhovat muzejní výstavy a zpracovat jednodušší dokumenty tvůrčí přípravy muzejních výstav; budou připraveni aplikovat vhodné metody evaluace prezentačních programů muzeí, obsahově navrhovat vhodné programy propagace a popularizace činnosti muzeí.

Literatura

Beneš, J. Kulturně výchovná činnost muzeí. Praha SPN, 1981. nullPreventivní ochrana sbírkových předmětů (Kolektiv autorů). Praha Národní muzeum, 2000. Weidacher, Friedrich. Príručka všeobecnej muzeológie. Bratislava Národné múzeum, 1999. Žalman, Jiří a kolektiv. Příručka muzejníkova I. Praha - Brno, 2002. Stránský, Z. Z. Úvod do studia muzeologie. Brno Masarykova univerzita, 2000. nullZákon č. 122/200 Sb., o ochraně sbírek muzejní povahy (Sbírka zákonů ČR. Armstrong, M. Jak být lepším manažerem. Praha Victoria Publishing, 1995. Beneš, J. Muzejní prezentace. Praha Národní muzeum, 1981. Kesner, L.ml. Muzeum umění v digitální době (Vnímání obrazů a prožitek v soudobé společnosti). Praha Národní galerie, 2000. Tlachová, K. Profesní etický kodex ICOM / Doporučení UNESCO o muzeích, kulturním a přírodním dědictví. Praha AMG a ICOM, 1994. Lesly, Philip. Public relations. Praha Victoria Publishing, 1991. Drucker, P. Výzvy managementu pro 21. století. Praha Management Press, 2000. Jirásek, P. - Tlachová, K. Zásady ochrany muzeí a kulturních instituc. Praha AMG a ICOM, 1998.

Požadavky

Znalosti odpřednášené látky a základní literatury, které budou ověřeny testem.

Garant

PhDr. František Šebek

Vyučující

PhDr. František Šebek