Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Numismatika, metrologie (UHV / NUMI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / NUMI - Numismatika, metrologie, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení oboru a počátky vědecké numismatik.Základní mezníky v dějinách peněžního oběhu.Platidla a jejich fyzická podoba - technologie výroby.Vypovídací funkce platidel.Funkce platidel v peněžním oběhu.Nálezy mincí a jejich význam pro historický výzkum.Medaile a jettony.Numismatické sbírky a jejich presentace.Osobnosti české, evropské a světové numismatiky.

Získané způsobilosti

Studenti získají schopnost praktické aplikace nabytých vědomostí v rámci principů muzejní prezentace, právě tak jako pro vědecký výzkum.

Literatura

North, M. Das Geld und seine Geschichte. München, 1994. Grierson, P. Numismatics. London, 1975. Vorel, P. Od pražského groše ke koruně české (Průvodce dějinami penběz v českých zemích). Praha, 2004. Nohejlová-Prátová, E. Základy numismatiky. Praha, 1986. Sejbal, J. Základy peněžního vývoje. Brno, 1997.

Požadavky

Aktivní účas na výuce; během semestru každý student zpracuje referát na zadané téma. Na závěr semestru znalostní test, který je předpokladem k udělení zápočtu (nutná úspěšnost nejméně 80%)

Garant

prof. PhDr. Petr Vorel, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Petr Vorel, CSc.