Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Náboženský život baroka II., Smrt a (UHV / NZBZ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / NZBZ2 - Náboženský život baroka II., Smrt a, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

-Přehled probírané látky (témata):barokní thanatologie - smrt v katolické zbožnostiposmrtný úděl duší - nebe, očistec, pekloodpustky a jejich úloha pro duše v očistcidobrá smrt- a příprava na ni - "ars moriendi"patroni a patronky "dobré smrti"instituce "dobré" smrtitestamentypohřební kázánípohřby, hřbitovy, náhrobky, kostnice? smrt jako trest? proměny přístupu ke smrti v raném novověku

Literatura

Josef PETRÁŇ a kol. Dějiny hmotné kultury II/2. Praha, 1997. Philippe ARI?S. Dějiny smrti I-II. Praha, 2000. Jiří MIKULEC. Náboženský život a barokní zbožnost v českých zemích. Praha, 2013. Jiří WOLF. Očistec a revenanti v lidové kultuře českého baroka. Případ pekaře Exelia z let 1648?1649, in: Zdeněk R. Nešpor (ed.), Mezi náboženstvím a politikou. Lidová kultura raného novověku. Praha, 2005. Pavel KRÁL. Smrt a pohřby české šlechty na počátku novověku. České Budějovice, 2004. Tomáš MALÝ. Smrt a spása mezi Tridentinem a sekularizací. Brněnští měšťané a proměny laické zbožnosti v 17. a 18. století. Brno, 2009. Radmila PAVLÍČKOVÁ. Triumphus in mortem. Pohřební kázání nad biskupy v raném novověku. České Budějovice, 2008. Miloš SLÁDEK. Vítr jest život člověka, aneb život a smrt v české barokní próze. Praha, 2000. Jacques Le GOFF. Zrození očistce. Praha, 2003.

Požadavky

80% účast na přednáškáchZápočtový test

Garant

doc. PhDr. Jiří Mikulec, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Jiří Mikulec, CSc.