Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Památková péče v teorii a praxi (UHV / PAMA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / PAMA - Památková péče v teorii a praxi, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Památka, památková péče, charakteristika základních pojmů.Vývoj vztahu člověka k dílům minulosti od starověku do konce 18. století.Vznik moderní evropské památkové péče.Teorie a praxe památkové péče v 19. a 20. století.Ochrana historických měst, vesnických sídel a historické krajiny.Ochrana hradních sídel a jejich zřícenin.Restaurování uměleckých děl.Právní předpisy a současná organizace památkové péče v ČR.Mezinárodní charty a další dokumenty na ochranu památek.

Získané způsobilosti

Student bude schopen orientace v dějinách oboru památkové péče, osvojí si základní odbornou terminologii a seznámí se s různými filozofiemi přístupu k ochraně hmotných památek.

Literatura

Dvořák, M. Katechismus památkové péče. Praha, 2004. Okresného strediska pamiatkovej starostlivosti a ocharany prírody č. 2, Rožňava 1982. Blažíček, O. J. Slovník památkové péče. Praha, 1962. Blažíček, O. J.; Kropáček, J. Slovník pojmů z dějin umění. Praha, 1991. Škabrada, J. Konstrukce historických staveb. Praha, 2003. Hlobil, I. Alois Riegel (1858-1905). Moderní památková péče. Praha, 2003. nullMaxová, I.; Nejedlý, V.; Zahradník, P. a další. Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v okrese ?.(všechny okresy východních Čech, kraj Karlovarský, Liberecká ad.). 1997 - 2004, Prah. Slánský, B. Technika malby I, Průzkum a restaurování obrazů II. Praha, 2003. Hlobil, I. Teorie městských památkových rezervací. , ÚTDU ČSAV v Praze,, 1985. Vinter, V. Úvod do dějin a teorie památkové péče I- II. Praha, 1982. nullZákon č. 20/87 Sb. v platném znění a Vyhláška č. 66/88 Sb.

Požadavky

Ústní pohovor při kterém student prokáže znalost probírané látky a četbu doporučené literatury (nejméně 5 titulů /knihy, časopisecké stati/ mimo slovníková kompendia). Prezentace práce na zadané téma v rámci semináře.

Garant

doc. Mgr. Pavel Panoch, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Pavel Panoch, Ph.D.