Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecné problémy gender (UHV / PGEN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / PGEN - Obecné problémy gender, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení základních pojmů - feminismus, gender, ženská otázka, emancipace, rovné příležitosti.Gendrové konstrukty v historii.Gender a osobnost člověka. Zdraví a nemoc. Sexuality.Gender a trh práce.Gender v médiích.Gender a jazyk.Gender a školství.Genderová socializace.Genderové aspekty globalizace.

Získané způsobilosti

Studenti získají schopnost orientace v obecné genderové problematice.

Literatura

" Barbora Osvadlová. Česká média a feminismus. Praha, 2004. " Petra Rakušanová. Česká politika: ženy v labyrintu mužů. Praha, 2005. TENNENHAUS EISLER, R. Číše a meč, agrese a láska aneb Žena a muž v průběhu staletí. Praha, 1995. " Jiřina Šiklová. Deník staré paní. Praha, 2004. OATES-INDRUCHOVÁ, L. (ed.). Dívčí válka s ideologií: klasické texty angloamerického feministického myšlení.. Praha - Slon, 1998. de BEAUVOIR, S. Druhé pohlaví. Praha 1966, 1967. " Jan Poněšický. Fenomén ženství a mužství. Psychologie ženy a muže, rozdíly a vztahy. Praha, 2004. BRODY, L. Gender, Emotion, and the Family. Cambridge, 1999. MORFIA, P. Literatura a feminismus. Brno, 2000. MAŘÍKOVÁ, H. Muž v rodině. Demokratizace sféry soukromé. Praha, 1999. HAUSMANN, J. Nahota feminismu. Ústí nad Labem, 2002. " Martina Pachmanová, Lucie Vidner:. Neviditelná žena: antologie současného amerického myšlení o feminismu, dějinách a vizualitě. Praha, 2002. " Martina Pachmanová. Neznámá území. českého moderního umění: pod lupou genderu. Praha, 2004. BARŠA, P. Panství člověka a touha ženy: feminismus mezi psychoanalýzou a poststrukturalismem. Praha, 2002. BARŠA, P. Politika rodu a sexuální identity. Brno, 2002. VĚŠÍNOVÁ-KALIVODOVÁ, E. - MAŘÍKOVÁ, H. (eds.). Společnost žen a mužů z aspektu gender. Praha: Open Society Fund, 1999. BUTLER, J. Trampoty s rodom. Feminizmus a podrývanie identity. Bratislava, 2003. LIPOVETSKY, G. Třetí žena. Praha, 2000. BADINTER, E. Tudy cesta nevede. Slabé ženy, nebezpeční muži a jiné omyly radikálního feminismu. Praha, 2004. GOLDSTEIN, J. S. War and Gender: how Gender shapes the War systém and vice versa. Cambridge, 2004. " Naomi Sawlson-Gorse:. Women in Dada: essays on sex. Gender and Identity. Cambridge, 1988. BADINTER, E. X. Y.: o mužské identitě. Praha, 2005. FRIEDAN, B. Ženská mystika. Praha, 2002. " Blaire M. Renzetti. Ženy, muži a společnost. Praha, 2003.

Požadavky

Odborná prezentace a esej.Zadání: Gender je všude kolem nás. Strukturuje interakce mezi lidmi, ovlivňuje biografie lidí, promítá se do sociálních struktur, v podobě genderových stereotypů se odráží v nejrůznějších produktech lidské činnosti. Najděte nějaký genderově zajímavý příklad (reklamu, statistiku, novinový článek) a zanalyzujte ho, nebo vyberte téma, které Vás zajímá a pokuste se v rámci projektu o něm informovat Vaše kolegy. Pro analýzu využijte literaturu, kterou jste v četli nebo webové stránky institucí, které se věnují problematice gender.

Garant

Mgr. Martina Halířová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martina Halířová, Ph.D.