Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Panovníci habsburské monarchie a české z (UHV / PHM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / PHM - Panovníci habsburské monarchie a české z, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvodní přednáška a 12 medailónků panovníků habsburské monarchie, kteří vlácli v raném novověkuStruktura přednášek k jednotlivým osobnostem:základní životopisná data a fakta, rodinné zázemídětství a výchova budoucího panovníkazákladní povahové rysyintelektuální schopnostivíra, náboženský životzábava, záliby, kulturní aktivitydvůr a politické okolí panovníkavláda z hlediska: a) Českého království, b) habsburské monarchie, c) Římsko-německé říšeformování obrazu panovníka v dobovém nazíránísmrt panovníka, pohřeb, ostatkypojetí v české a rakouské historiografiibibliografický přehled

Získané způsobilosti

Posluchači se seznámí s méně známou stránkou životů jednotlivých panovníků habsburské monarchie. Získají také informace o základní literatuře k jednotlivým osobnostem, o jejich hodnocení v české historiografii v průběhu 20. století, stejně jako o jejich postavení v dějepisectví rakouském.

Literatura

Jaroslav ČECHURA - Jiří MIKULEC - František STELLNER. Lexikon českých panovnických dynastií. Praha, 1996. Ivana ČORNEJOVÁ - Jiří RAK - Vít VLNAS. Ve stínu tvých křídel. Habsburkové v českých dějinách. Praha, 1995.

Požadavky

minimálně 80% účast na přednáškáchzápočtový test

Garant

doc. PhDr. Jiří Mikulec, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Jiří Mikulec, CSc.