Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Katalogizační a evidenční programy pro m (UHV / PRAX1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / PRAX1 - Katalogizační a evidenční programy pro m, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program pro evidenci a katalogizaci sbírek Demus (MZM Brno), seznámení s jeho funkcí, moduly.Evidence a Katalog, informativní seznámení s oborovými verzemi. Přednosti a nevýhody programu. Zásady evidence v prvním stupni a katalogizace v praxi.Program Demus ? modul Evidence pro zapisování přírůstků muzejních sbírek. Práce s daty v modulu Evidence, praktická výuka.Program Demus modul Evidence, nejčastější chyby při užívání a náprava omylů. Export a import dat, propojení s modulem Katalog, případně oborovými verzemi.Program Demus modul Katalog pro evidenci předmětů ve 2. stupni. Práce s daty v modulu Katalog, praktická výuka.Program Demus modul Katalog, práce s daty s něm uloženými, vyhledávání třídění, zálohování dat, tisk katalogizačních karet aj.Program pro centrální evidenci sbírek CESik, jeho funkce a postupy při aktualizaci dat v rámci muzejní instituce. Export a import dat do CES na Ministerstvu kultury ČR, zásady a postupy.Možnosti prezentace muzejních sbírek v rámci webového portálu CES při MKČR.Program pro evidenci a katalogizaci sbírek Bach (Bach systems s.r.o. Olomouc), seznámení s jeho funkcí, moduly pro přírůstkovou knihu, katalogizaci a oborovými verzemi. Přednosti a nevýhody programu.Program Bach modul pro evidenci přírůstků muzejních sbírek. Práce s daty v modulu, praktická výuka.Program Bach modul pro evidenci, nejčastější chyby při užívání a náprava omylů. Export a import dat, propojení s modulem pro katalogizaci.Program Bach modul pro katalogizaci, tj. evidenci předmětů ve 2. stupni. Práce s daty v modulu, praktická výuka.Program Bach ? modul pro katalogizaci, práce s daty s něm uloženými, vyhledávání třídění, zálohování dat, tisk katalogizačních karet aj.Program MS Access jako základní program pro vytváření databází muzejních sbírek. Základy práce s MS Access, tvorba jednoduché databáze, tvorba formulářů, dotazů, tiskových sestav a další.

Získané způsobilosti

Student získá základní orientaci v katalogizačních evidenčních programech používaných v muzeích a získá schopnost s nimi samostatně pracovat.

Literatura

Rachačová, Hana. Access pro školy, 1., 2. díl. 2004. Matúš, Zdeněk. Access v příkladech. Computer Media. 2006. Písek, Slavoj. Access 2003 snadno a rychle. 2004. Bach Aplikace. Uživatelská příručka. Blok I. Základní funkce. Blok II. Doplňkové funkce. Cesik 1.2.1 - nápověda, zdroj: www.citem.cz/ke stažení. Písek, Slavoj. Databáze v Accessu v rekordním čase. 2003. Demus 01 Evidence - nápověda, zdroj: www.citem.cz/ke stažení. Demus 01 Katalog - nápověda, zdroj: www.citem.cz/ke stažení. Kruczek, Aleš. Microsoft Office Access 2007. Podrobná uživatelská příručka. 2007. Problémy a jejich řešení. Demus 99 a Demus 01, zdroj: www.citem.cz/ke stažení. Jiří Žalman a kol. Příručka muzejníkova I. 2002.

Požadavky

Samostatná práce s programy Demus, Bach and Museion, zadávání dat, jejich záloha, řešení základních problémů. Základy práce s programem MS Access.

Garant

Mgr. Věra Doležalová

Vyučující

Mgr. Věra Doležalová