Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Katalogizace sbírek VČM (UHV / PRAX2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / PRAX2 - Katalogizace sbírek VČM, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PRAX2 Katalogizace sbírek Východočeského muzea v Pardubicích (VČM)Probíhá v rámci projektu "Historie a restaurování v praxi" (registrační č. projektu: CZ.1.07/2.2.00/07.0188)Výukový předmět PRAX2 má vysokou dotaci hodin a jeho výuka bude proto probíhat během celého semestru a také během zimního zkouškového období.Věnujte, prosím, této skutečnosti patřičnou pozornost!Během semestru představí jednotliví kurátoři VČM své sbírky v přednáškách, zpravidla rozložených do čtyř výukových hodin. Tyto přednášky budou probíhat v období říjen-prosinec 2011. Kurátoři studentům blíže představí téma, odbornou literaturu a způsob práce se svými sbírkami.V rámci zimního zkouškového období bude v rámci téhož předmětu PRAX2 probíhat praxe ve VČM. Studenti budou rozděleni do několikačlenných skupin, jednotlivé skupiny pak budou pracovat s některým z kurátorů a zpracovávat (digitalizovat, fotit, katalogizovat, popisovat) vybranou část dané sbírky. Každý student stráví ve VČM deset pracovních dní (80 hodin), termín si bude možné včas zvolit. Ve VČM budou pracovat vždy 2-3 skupiny zároveň, každá u jiného kurátora.Přehled přednášek, praxí a témat:Mgr. Martina Halířová, Ph.D. - Sbírka pohlednic ve Východočeském muzeu v Pardubicích, základy filokartieMgr. Renáta Tetřevová - Historická fotografie v muzejních sbírkáchPhDr. Hana Vincenciová - Etnografická sbírkaPhDr. František Šebek - Numismatická sbírkaMgr. Zuzana Čevelová, Ph.D. Kramářské tisky 18. a 19. století, historická fotografie(ve spolupráci s R. Tetřevovou)Mgr. Věra Doležalová - Sbírka rukopisů VČMPhDr. Jan Jílek - Zpracování archeologickcýh sbírek

Získané způsobilosti

Student se seznámí s chodem muzejní instituce v praxi.

Literatura

Matúš, Zdeněk. Access v příkladech. Computer Media. 2006.

Požadavky

Aktivní spolupráce. Účast na výuce: v přednáškové části povoleny 3 absence, v praktické části (praxe ve zk. období) vyžadujeme 100% účast.

Garant

PhDr. František Šebek

Vyučující

PhDr. František Šebek