Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pomocné vědy historické - seminář (UHV / PVHIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / PVHIS - Pomocné vědy historické - seminář, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pomocné vědy historické ve smyslu širším a užším.Paleografie.Diplomatika.Chronologie.Sfragistika.Heraldika.Genealogie.Numismatika.Metrologie.Epigrafika.Kodikologie.Pomocné vědy materiálové.

Získané způsobilosti

Studenti získají schopnost provést všestrannou kritiku autentického historického pramene.

Literatura

Pomocné vědy historické a jejich místo mezi historickými obory. Praha 1996 (= AUC, Phil. et hist. 1/1996. Z pomocných věd historických 13). Kristen, Zdeněk. Pomocné vědy historické, in: Základy studia dějepisu. Praha 1994. FRIEDRICH, G. Rukověť křesťanské chronologie. Praha, 1997. RAMEŠ, Václav. Slovník pro historiky a návštěvníky archivů. Praha, 2005. Hlaváček, Ivan - Kašpar, Jaroslav - Nový, Rostislav. Vademecum pomocných věd historických. Jinočany 1997. Von Brandt, Ahasver. Werkzeug des Historikers. Stuttgart 1998. Hlaváček, Ivan a kol. Základy pomocných věd historických. Praha 1978. viz http://khv.upce.cz/kubes/pvhi.htm.

Požadavky

Pro zápočet:1) Každý vypracuje 1 referát a odprezentuje ho v hodině (5-7 minut).2) Zápočtový test - teoretická a praktická část.3) Písemné pojednání o vybraném prameni z hlediska PVH a jeho možností (velikost okolo 5 stran A4, rozděleno na dvě části- PVH kritika pramene + možnosti využití pramene).4) Povinná docházka (max. 3 absence).Pozn. každý musí prezentovat svůj referát v hodině, pouze písemná verze nebude akceptována.Pro zkoušku:Zápočet.Seznam literatury o minimálně 7 titulech. Seznam nesmí obsahovat učebnice, encyklopedie a obecné příručky.

Garant

PhDr. Vítězslav Prchal, Ph.D.