Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická regionalistika I (UHV / REG1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / REG1 - Historická regionalistika I, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Region, regionalismus - základní definice.Prostorová dimenze regionu.Historická vlastivěda, historická regionalistika.Možnosti, potřeba a příklady regionální identity.Pramenné zdroje vlastivědného a regionálního bádání.Sídlo, osídlení, retrospektivní identifikace objektu.Vodní stavby.Opevněná sídla.

Získané způsobilosti

Student získá povědomí o existující pramenné základně v oblasti regionálního historického bádání a osvojí si základní pracovní postupy v této specifické disciplíně historie.

Literatura

Vorel, P. Základy historické regionalistiky (Metodika výzkumu a interpretace pramenných zdrojů regionálních dějin). Pardubice: Univerzita Pardubice, 2005. PETRÁŇ, J. a kol. Dějiny hmotné kultury II, 1-2. Praha, 1995. PETRÁŇ, J. (ed.). Dějiny hmotné kultury I,1, I,2. Praha, 1985. Papajík, D. Dějiny měst, městeček a vesnic (metodická příručka). Olomouc, 2005. Semotanová, E. Historická geografie - zmizelý prostor, in: Český časopis historický 93, 1995, s. 177-188. 1995. Navrátil, I. (red.). J. V Šimák a poslání regionální historiografie v dnešní době (Sborník referátů z vědecké konference konané ve dnech 10.-11. května 1996 v Turnově a na Hrubé Skále), Z Českého ráje a Podkrkonoší, supplementum 2. Semily: Státní okresní archiv, 1996. Semotanová, E. Kartografie v historické práci. Praha: Historický ústav, 1998. Profous, A. Místní jména v Čechách, jejich vznik, původní význam a změny I. - IV. Praha 1947-1957. Roubík, R. Přehled vývoje vlastivědného popisu Čech. Praha, 1940. Brakensiek, S.; Flügel, A. (Hgg.). Regionalgeschichte in Europa (Methoden und Erträge der Forschung zum 16. bis 19. Jahrhundert), Forschungen zur Regionalgeschichte 34. Paderborn, 2000. Bůžek, V. Regionální dějiny v České republice. Stav a perspektivy bádání s důrazem na raný novověk, in: VIII. Sjezd českých historiků - Hradec Králové 10. - 12. září 1999 (red. Jiří Pešek). Praha, 2000. Kobesová, M.; Sýkorová, E.; Šandová, M. (red.). Regionální výzkum a jeho využití v praxi (Materiály z konference konané v Muzeu Dr. B. Horáka v Rokycanech dne 26. - 27. 8. 2000 u příležitosti 95. výročí zpřístupnění muzejních sbírek veřejnosti), Sborník Muzea Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech, Suppl. Historie 9/2000. Rokycany, 2000. Zlatohlávková, M. Výběrová bibliografie Pardubic. Pardubice, 2012.

Požadavky

Zápočet je udělen za aktivní účast na výuce, vypracovaný a přednesený referát ve formě ppt prezentace, který je prezentován v rámci semináře a úspěšný test.

Garant

Mgr. Martina Halířová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martina Halířová, Ph.D.