Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická regionalistika II (UHV / REG2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / REG2 - Historická regionalistika II, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prameny k sociálním dějinámPrameny k dějinám obcíUrbanizace, urbanismusBádání v urbárních dějináchVývoj toponomastikyToponymaKroniky a jejich vývojKronika jako pramenHmotné prameny v regionálním bádáníPomníky a jejich významHistorická geografieEtnografie a význam pro regionální bádání

Získané způsobilosti

Student při samostatném zpracování ročníkové práce všestranně prohloubí své znalosti pramenné základny v oblasti regionálního historického bádání.

Literatura

Navrátil, I. (red.). J. V Šimák a poslání regionální historiografie v dnešní době (Sborník referátů z vědecké konference konané ve dnech 10.-11. května 1996 v Turnově a na Hrubé Skále), Z Českého ráje a Podkrkonoší, supplementum 2. Semily: Státní okresní archiv, 1996. Karel Kuča. České, moravské a slezské zvonice. Praha, 1995. Kol. autorů:. Kamenné kříže Čech a Moravy. Praha, 1997. Semotanová, E. Kartografie v historické práci. Praha: Historický ústav, 1998. Kuča, K. Regionalita architektury venkovských kostelů v českých zemích, in: Muzejní a vlastivědná práce/32. Časopis Společnosti přátel starožitností /102, 1994, č. 4, s. 193-232. Praha, 1994. Bůžek, V. Regionální dějiny v České republice. Stav a perspektivy bádání s důrazem na raný novověk, in: VIII. Sjezd českých historiků - Hradec Králové 10. - 12. září 1999 (red. Jiří Pešek). Praha, 2000. Kobesová, M.; Sýkorová, E.; Šandová, M. (red.). Regionální výzkum a jeho využití v praxi (Materiály z konference konané v Muzeu Dr. B. Horáka v Rokycanech dne 26. - 27. 8. 2000 u příležitosti 95. výročí zpřístupnění muzejních sbírek veřejnosti), Sborník Muzea Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech, Suppl. Historie 9/2000. Rokycany, 2000. Soupisy památek uměleckých a historických v království Českém (51 svazků podle bývalých politických okresů, vycházelo od r. 1897 - nedokončeno). Kordiovský, E. a kol. (red.). Ústřední moc a regionální samospráva, XXIII. mikulovské sympozium - IV. sympozium "Spojující a rozdělující na hranici" (5.-7. října 1993). Brno, 1995. Vorel, P. Základy historické regionalistiky (Metodika výzkumu a interpretace pramenných zdrojů regionálních dějin). Pardubice, 2005.

Požadavky

Aktivní účast na výuce (max 2 absence). Samostatná prezentace dílčích výsledků, dosažených při zpracovávání ročníkové práce, jejíž téma si student zvolí po dohodě s vyučujícím v závěru předchozího kurzu REG1 - práce se bude týkat pramenů a jejich interpretace. Podmínkou k zapsání zkoušky je odevzdání ročníkové práce v rozsahu nejméně 10 stran normovaného strojopisu s poznámkovým aparátem, seznamem využité literatury a její prezentace formou ppt. Písemnou student odevzdá nejpozději týden před termínem ústní zkoušky, není-li stanoveno jinak. Vyhodnocení samostatné písemné práce je součástí výsledné klasifikace.

Garant

Mgr. Martina Halířová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martina Halířová, Ph.D.