Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Šlechta mezi centrem a regionem v raném (UHV / SCR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / SCR - Šlechta mezi centrem a regionem v raném, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Urozenost a tituly (Vladislavské zřízení zemské, Obnovené zřízení zemské, vyšší a nižší šlechta, starožitné a novožitné rody, nobilitační politika, reflexe urozenosti, Řád zlatého rouna...)2. Majetková základna (formy vlastnictví, dynamický trh se statky, období nestability majetku, fideikomisy jako řešení nestability, od českých faraónů k federální aristokracii, převrat v 20. a 30. letech 17. století, geografický horizont pozemkové držby pobělohorské aristokracie, nejbohatší rody, rozsah jejich majetku, velkostatkové podnikání, manufaktury a hospodářské reformy 18. století...)3. Kariéra (zemské úřady a český zemský sněm, dvorské úřady a jejich náplň, životní světy Habsburků, život u dvora, Vídeň jako rezidence Habsburků, Praha a Brno jako sídla zemských úřadů, služba ve vojsku, v diplomacii, v řadách katolické církve...)4. Rodina a sociální sítě (patriarchální model tzv. celého domu, vztahy v rodině, postavení manželky, matky, rodové aliance, švagři, tchýně apod.; fenomén komunikace ústní a psaná, role dopisů)5. Každodenní a sváteční život (itineráře, ceremoniál, strava, oblečení, koně, šlechtické zábavy, hudba, divadlo, lov, tanec, míčovny...)6. Šlechta a paměť (nadgenerační zodpovědnost, formy reprezentace, rezidence jako médium, hrobky jako místa paměti, deníky a paměti jako místa uchovávání paměti)

Získané způsobilosti

Posluchač získá základní znalosti o proměně šlechty ve střední Evropě mezi husitstvím a osvícenstvím. Naučí se vnímat šlechtu ve střední Evropě jako společensky exkluzivní vrstvu, jež se podílela na vládě v habsburské monarchii, v českých zemích, ale byla i pozemkovou vrchností. Srovnání vývoje v různých částech habsburské monarchie pak posluchači ukáže, jak se postupně vytvářela nadnárodní šlechta s kosmopolitním životním stylem, to však neznamená, že by pro ni nebylo klíčové ukotvení v konkrétním regionu.

Literatura

SMÍŠEK, Rostislav. Císařský dvůr a dvorská kariéra Ditrichštejnů a Schwarzenberků za vlády Leopolda I. České Budějovice, 2009. POLLEROSS, Friedrich B. Die Kunst der Diplomatie. Auf den Spuren des kaiserlichen Botschafters Leopold Joseph Graf von Lamberg (1653-1706). Petersberg, 2010. PEČAR, Andreas. Die Ökonomie der Ehre. Der höfische Adel am Kaiserhof Karls VI. (1711-1740). Darmstadt, 2003. PREISS, Pavel. František Antonín Špork a barokní kultura v Čechách. Praha a Litomyšl, 2003. WINKELBAUER, Thomas. Fürst und Fürstendiener: Gundaker von Liechtenstein, ein österreichischer Aristokrat des konfessionellen Zeitalters. Wien und München, 1999. VALENTA, Aleš. Lesk a bída barokní aristokracie. České Budějovice, 2011. ASCH, Ronald G. Nobilities in Transition 1550-1700. Courtiers and Rebels in Britain and Europe. London, 2003. KNOZ, Tomáš. Pobělohorské konfiskace. Moravský průběh, středoevropské souvislosti, obecné aspekty. Brno, 2006. MAŤA, Petr. Svět české aristokracie (1500-1700). Praha, 2004. BŮŽEK, Václav a kol. Světy posledních Rožmberků. Praha, 2011. CERMAN, Ivo. Šlechtické kultura v 18. století. Filozofové, mystici, politici. Praha, 2011. KUBEŠ, Jiří. Trnitá cesta Leopolda I. za říšskou korunou (1657-1658). Volby a korunovace ve Svaté říši římské v raném novověku. České Budějovice, 2009. BŮŽEK, Václav ? HRDLIČKA, Josef ? KRÁL, Pavel ? VYBÍRAL, Zdeněk. Věk urozených. Šlechta v českých zemích na prahu novověku. Praha, 2001. EVANS, Robert J. W. Vznik habsburské monarchie 1550-1700. Praha, 2003. HOLÝ, Martin. Zrození renesančního kavalíra. Výchova a vzdělávání šlechty z českých zemí na prahu novověku (1500-1620). Praha, 2010.

Požadavky

ústní zkouška (seznam minimálně 10 titulů literatury)

Garant

doc. Mgr. Jiří Kubeš, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Jiří Kubeš, Ph.D.