Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální dějiny českého venkova v raném (UHV / SDCV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / SDCV - Sociální dějiny českého venkova v raném, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teoretická část předmětu bude reflektovat zejména současné metody výzkumu sociálních dějin venkova, ke kterým lze řadit kulturně-historické, historicko-antropologické, historicko-demografické a historicko-literární přístupy. Praktická část předmětu se zaměří na jednotlivé druhy pramenů, které je možné použít pro daný výzkum, a práci s nimi.1. PŘ - Současný stav bádání, prameny pro výzkum sociálních dějin venkova.2. PŘ - Sociální stratifikace poddaných; SEM - katastry.3. PŘ - Přirozená měna obyvatel; SEM - soupisy, konskripce, sčítání.4. PŘ - Venkovská rodina; SEM - matriky.5. PŘ - Životní a rodinné cykly; SEM - stavění sirotků, poddanské seznamy.6. PŘ - Majetkový transfer a dědická praxe; SEM - urbáře, pozemkové knihy.7. PŘ - Migrace a geografický horizont obyvatel; SEM - zhosty, propouštěcí listy.8. PŘ - Sociální disciplinace poddaných; SEM - instrukce, řády, výkon práva.9. PŘ - Venkovský člověk a jeho svět; SEM - lidové kroniky, paměti.10. - 11. SEM - Výpovědní hodnota dochovaných materiálů, jejich kombinace a interpretace.

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu získá základní přehled o možnostech studia sociálních dějin českého venkova v raném novověku a orientaci v dostupných archivních materiálech.

Literatura

Dějiny obyvatelstva českých zemí. Praha, 1998. KROFTA, Kamil. Dějiny selského stavu: přehled dějin selského stavu v Čechách a na Moravě. Praha, 1949. HORSKÁ, P. - KUČERA, K. - MAUR, E. - STLOUKAL, M. Dětství, rodina a stáří v dějinách Evropy. Praha, 1990. ŠTEFANOVÁ, Dana. Erbschaftspraxis, Besitztransfer und Handlungsspielräume von Untertanen in der Gutsherrschaft. Die Herrschaft Frýdlant in Nordböhmen, 1558-1750. Wien - München, 2009. MITTERAUER, Michael. Familie und Arbeitsteilung. Wien - Köln - Weimar, 1992. VELKOVÁ, Alice. Krutá vrchnost, ubozí poddaní? Proměny venkovské rodiny a společnosti v 18. a první polovině 19. století na příkladu západočeského panství Šťá. Praha, 2009. GRULICH, Josef. Migrace městského a vesnického obyvatelstva: farnost České Budějovice 1750-1824. České Budějovice, 2013. NAVRÁTILOVÁ, Alexandra. Narození a smrt v české lidové kultuře. Praha, 2004. DIBELKA, Jaroslav. Obranné strategie mužů a žen obviněných ze smilstva a cizoložství: Panství Třeboň na přelomu 17. a 18. století. České Budějovice, 2012. KUTNAR, František, ed. Paměti sedláka Josefa Dlaska. Praha, 1941. GRULICH, Josef. Populační vývoj a životní cyklus venkovského obyvatelstva na jihu Čech v 16. až 18. století. České Budějovice, 2008. MYŠKA, Milan - ZÁŘICKÝ, Aleš. Prameny k hospodářským a sociálním dějinám novověku 1. Ostrava, 2008. MYŠKA, Milan a kol. Prameny k hospodářským a sociálním dějinám novověku 2. Ostrava, 2010. MAUR, Eduard. Problémy migrací v českých zemích v raném novověku. Historická demografie 30, 2006, s. 7-18. HORSKÝ, Jan - SELIGOVÁ, Markéta. Rodina našich předků. Praha, 1997. BOHÁČOVÁ, Veronika - KUCROVÁ, Veronika, ed. Sedláci si dělají, co chtějí: sborník vybraných prací profesora Jaroslava Čechury. Praha, 2012. ČECHURA, Jaroslav. Selské rebelie roku 1680: sociální konflikty v barokních Čechách a jejich každodenní souvislosti. Praha, 2001. MATLAS, Pavel. Shovívavá vrchnost a neukáznění poddaní?: hranice trestní disciplinace poddaného obyvatelstva na panství Hluboká nad Vltavou v 17.-18. století. Praha, 2011. CERMAN, Markus - ZEITLHOFER, Hermann (Hg.). Soziale Strukturen in Böhmen. Ein regionaler Verglech von Wirtschaft und Gesellschaft in Gutsherrschaften, 16.-19. Jahrhundert. Wien - München, 2002. KÁRNÍKOVÁ, Ludmila. Vývoj obyvatelstva v českých zemích 1754-1914. Praha, 1965.

Požadavky

Docházka 75 % (max. 3 absence), úspěšné absolvování závěrečného testu.

Garant

Mgr. Šárka Nekvapil Jirásková

Vyučující

Mgr. Šárka Nekvapil Jirásková