Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sfragistika (UHV / SFRAG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / SFRAG - Sfragistika, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sfragistika jako PVH, předmět studia a metody, prameny sfragistiky. Orientace po základní literatuře.Vnější znaky pečetí: pečetní látka, tvar a velikost, pečetní obraz, opis (legenda), způsob připevnění pečeti.Typy pečetí a právo pečetění. Proces pečetění.Vývoje pečeti ve starověku. Vývoj evropské pečeti ve středověku: pečeti římských (německých) králů a císařů, pečeti panovnické, římského papeže, duchovních hodnostářů a institucí, pečeti šlechty, měst, obcí a univerzit.Vývoj pečeti v českých zemích: pečeti českých panovníků, pečeti biskupů, duchovních osob a institucí,Šlechtické pečeti, pečeti měst a obcí, univerzit.Péče o sfragistický materiál, sbírky, soupisy pečetí a současný stav bádání.

Získané způsobilosti

Posluchači budou schopni správně popsat pečeti, rozpoznat jejich základní druhy, získají orientaci po pramenné základně a hlavní literatuře oboru.

Literatura

GUMOWSKI, M. - HAISIG, M. - MIKULCKI, S. Sfragistyka. Warszawa, 1960. KITTEL, E. Siegel. Braunschweig, 1970. HLAVÁČEK, I.: Sfragistika, in: Ivan HLAVÁČEK, Jaroslav KAŠPAR, Rostislav NOVÝ:. Vademecum pomocných věd historických. Praha 1988 (1. vyd.), s. 304 - 332. Viz i další vydání. Praha, 1988. KREJČÍKOVÁ, J. - KREJČÍK, T. Zaklady heraldiky, genealogie a sfragistiky. Praha, 1987.

Požadavky

Seminární práce (nejméně v rozsahu 5 s. rkp. bez příloh, 1 s. 30 ř.) na zadané téma, které bude zaměřeno na praktické seznámení s určitou skupinou pečetí (popis a jednoduchý rozbor) nebo na kompilační zpracování dílčí otázky české (evropské) sfragistiky

Garant

PhDr. František Šebek

Vyučující

PhDr. František Šebek