Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Šlechtické cestování v raném novověku (UHV / SLECH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / SLECH - Šlechtické cestování v raném novověku, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Současný stav a perspektivy výzkumu dějin aristokratického cestování raného novověku ve střední Evropě aneb Má smysl se tímto tématem v dnešní době zabývat?2) Přehled základních typů pramenů k dějinám aristokratického cestování a jejich výpovědních možností aneb Kreativní práce s pramenem (apodemiky, cestopisy, cestovní deníky, instrukce, osobní korespondence, účty, památníky, univerzitní matriky, ikonografické prameny apod.)3) Kavalírská cesta raně novověké aristokracie aneb Spletité cesty k monografii na toto téma (vývoj a proměna fenoménu v čase 1580-1740, proměna ideálu aristokratické výchovy, kritika kavalírských cest, příprava na cestu, ideální průběh cesty (země), místa zájmu a jejich proměna v čase (dvory, univerzity, akademie, poutní místa atd.), aspekty přerodu mladých šlechticů v dospělé kavalíry ? vztah k hofmistrům, odívání, čest, ženy, studium, finance..., návrat z cesty)4) Cestování dospělých aristokratů aneb Hic sunt leones? (velmi rozvinutý fenomén: cesty diplomatické, úřední, náboženské, za zdravím, turistické...)5) Vybrané evropské země očima středoevropských aristokratů aneb Jsou ego-dokumenty prameny k dějinám navštívených zemí či spíše k dějinám jejich pisatele? (pokusíme se zrekonstruovat středoevropský pohled na Španělsko a osmanskou říši...)

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí se základními typy pramenů k dějinám šlechtického cestování a s jejich výpovědními možnostmi (dopisy, deníky, instrukce, účetní materiál, památníky apod.).

Literatura

STORCHOVÁ, Lucie. Ars apodemica. Umění uchopit a popsat "cizí" kraje, DaS 25, 2003, č. 3, s. 10-12. BINKOVÁ, Simona - POLIŠENSKÝ, Josef (edd.). Česká touha cestovatelská. Cestopisy, deníky a listy ze 17. století. Praha, 1989. LEIBETSEDER, Mathis. Die Kavalierstour. Adlige Erziehungsreisen im 17. und 18. Jahrhundert. Köln - Weimar - Wien, 2004. KUBEŠ, Jiří. Diplomaticko-úřední cesta generálního válečného komisaře Leopolda Antonína Josefa hraběte Šlika z Pasounu a Holíče (1663-1723) po středoněmeckých dvorech v roce 1706. VHS, 2002. KROUPA, Jiří. Ditrichštejnové v polovině 17. století a model tzv. kavalírské cesty, in: Historická Olomouc a její současné problémy 4. Olomouc, 1983. STAGL, Justin. Eine Geschichte der Neugier: die Kunst des Reisens 1550-1800. Wien-Köln-Weimar, 2002. HEIß, Gernot. Integration in die höfische Gesellschaft als Bildungsziel: Zur Kavalierstour des Grafen Johann Sigmund von Hardegg 1646-1650, Jahrbuch für Landeskunde von Niederösterreich 48/49, 1982/83, s. 99-114. HOJDA, Zdeněk. "Kavalírské cesty" v 17. století a zájem české šlechty o Itálii, in: Itálie, Čechy a střední Evropa. Praha, 1986. KUBEŠ, Jiří (ed.). Kryštof Václav z Nostic, Deník z cesty do Nizozemí v roce 1705. Praha, 2004. HRUBÝ, František (k vydání připravila Libuše Urbánková-Hrubá. Lev Vilém z Kounic, barokní kavalír. Brno, 1987. CSÁKY-LOEBENSTEIN, Eva-Maria. Studien zu Kavaliertour österreichischer Adeliger im 17. Jahrhundert, MIÖG 79, 1971, s. 408-434. STANNEK, Antje. Telemachs Brüder. Die höfische Bildungsreise des 17. Jahrhunderts. Frankfurt - New York, 2001. MĄCZAK, Antoni. Travel in Early Modern Europe. Oxford, 1995.

Požadavky

Úspěšné absolvování závěrečného testu a každý jeden referát v průběhu kurzu.

Garant

doc. Mgr. Jiří Kubeš, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Jiří Kubeš, Ph.D.