Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny starověku (UHV / STAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / STAR - Dějiny starověku, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení pojmu starověk. Periodisace.Egejská oblast ve 3. a 2. tis. př. n. l.Řekové a řecké státy v 1. pol. 1. tis. př. n. l.: "Temné" nebo homérské období (asi 1100 - asi 800 př. n. l.).Archaické období: raná polis a kolonisace Středomoří a Černomoří (800-500 př. n. l.). Umění. Vznik filosofie.Řecké státy v 5. a 4. stol. př. n. l.: Vrchol a pád klasické polis. Iónské povstání a odražení perského útoku na Řecko. Počátky délského (athénského) námořního spolku a protiútok Řeků (478-462/1 př. n. l.). První střetnutí Athén a Sparty (461-446/5 př. n. l.). Athénská říše a athénská demokracie v době Periklově. Kultura doby Periklovy - drama, dějepisectví, výtvarné umění. Peloponnéská válka (431-404 př. n. l.)Dobytí Řecka Makedonií (404-338 př. n. l.). Alexandros Makedonský a vznik helénistických říší: Říše Alexandra Makedonského. Alexandrovi nástupci (diadochové) a rozdělení jeho říše (323-276 př. n. l.).Západní Středomoří v 1. tis. př. n. l. do vzniku římského impéria: Foiničané. Řekové. Etruskové. Italikové.Řím do dobytí Itálie: Počátky Říma (8.-6. stol. př. n. l.). Rané období římské republiky (509-265 př. n. l.).Vznik římského impéria: Boj Říma o hegemonii v západním Středomoří. Vnitřní vývoj a organisace římské říše. Římská říše ve středu 2. stol. př. n. l.Helénistické státy (276-30 př. n. l.): Období rozkvětu helénistických států (3. st. př. n. l.). Helénistické státy v boji s Římem. Řím pánem východního Středomoří. Kultura helénistické doby. Význam Alexandrie.Krise a zánik republiky: Zostření sociálních protikladů. Reformy bratří Gracchů. Spojenecká válka. Sullova diktatura. Spartakovo povstání. První triumvirát. C. I. Caesar. Druhý triumvirát. Octavianus. Římská společnost v době krize republiky. Římská říše na konci republiky. Kultura římské republiky - drama, poezie, dějepisectví, výtvarné umění, architektura.Augustův principát: Ústavní a organizační zakotvení osobní moci. Římská říše: provincie a zahraniční politika. Augustovo následnictví: počátky juliovsko-claudiovské dynastie. Význam Augustova principátu.Římská říše za principátu (14-284 n. l.): Upevnění principátu v 1. stol. n. l. (dynastie juliovsko-claudiovská a flaviovská). Vrcholný rozkvět římské říše v 1. pol. 2. stol. n. l. Markomanské války a první projevy krize říše.Marcus Aurelius a Commodus. Krize římské říše ve 3. st. n. l. Císařská vláda a římská říše za principátu. Kultura raného císařství. Vznik křesťanství. Kontakty a spory pohanství s křesťanstvím.Pozdní římská říše: Od ustavení dominátu do rozdělení říše. Náboženské tázky. Počátky stěhování národů. Zánik západní římské říše a vznik tzv. barbarských království.Význam pozdní antiky.

Získané způsobilosti

Studenti získají povědomí o politickém, hospodářském a kulturním vývoji zejména ve starověkém Řecku a Římě, přehled o literatuře a schopnost hodnocení jednotlivých etap vývoje ve vzájemných souvislostech.

Literatura

PEČÍRKA, J. (red.). Dějiny pravěku a starověku I.-II, 3. vyd. Praha: SPN, 1989. NOVÁKOVÁ, J. - PEČÍRKA, J. (red.). Antika v dokumentech I.-II. Praha: SNPL, 1961. PIJOAN, J. Dějiny umění II. Praha: Odeon, 1982. VIDMAN, L. Od Olympu k Panteonu. Antické náboženství a morálka. Praha: Vyšehrad, 1986. VERNANT, J. P. Počátky řeckého myšlení. Praha: OIKOYMENH, 1995. HOŠEK, R. Země bohů a lidí. Praha: Svoboda, 1972. ŠÍLENÝ, T. - Hejzlar, G. Život v antickém Řecku (5. vyd.). Praha: Jednota českých filologů, 1947. GROH, V. Život v antickém Římě (3. vyd.). Praha, Jednota českých filologů, 1939.

Požadavky

Vypracování referátu (v rozsahu nejméně 3 normostran) na základě přečtení alespoň 1 odborné historické knihy zaměřené na dějiny starověku. Referát musí být v tištěné podobě odevzdán nejméně 5 pracovních dnů před termínem zkoušky.Ústní zkouška na základě uvedeného přehledu temat.

Garant

doc. PhDr. Tomáš Jiránek, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Tomáš Jiránek, Ph.D.