Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současné trendy bádání (UHV / STRB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / STRB - Současné trendy bádání, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historie jako objektivní věda, narativní, deskriptivní a událostní historie (Ranke a neorankeovci), krize historismu, Lamprecht a jeho Deutsche Geschichte.2. První vlivy sociologie a antropologie na historii: Nietzsche, Durkheim, Weber, Turner etc.3. Škola Annales: volání po interdisciplinaritě, dlouhém trvání a problémové historii.4. Nové modernizační a etatistické teorie: civilizační proces (Elias), vojenská revoluce (Roberts), sociální disciplinace (Oestreich), konfesionalizace.5. Strukturalismus, lingvistický obrat, poststrukturalismus a kritika modernismu (de Saussure, Foucault, Derrida, Lyotard, Barthes).6. Historická antropologie a mikrohistorie (Dülmen, Ginzburg, Darnton a další).7. Paměťová studia (Nora a Les Lieux de Mémoire).8. Další lekce "odjinud": antropologové a sociologové 2. půle 20. století (Bourdieu, Geertz).9. Gender history, nebo dějiny feminity a dějiny maskulinity? (Butler, Connell, Schmale etc.).10. Fukuyama a jeho konec dějin - končí opravdu historie jako věda? Návraty k tradici a literatuře.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o základních trendech bádání a podpoří je četbou nejzajímavějších prací.

Literatura

IGGERS, G. Dějepisectví ve 20. století. Praha: NLN, 2002. FOUCAULT, M. Dějiny sexuality I. Vůle l vědění; II. Užívání slastí; III. Péče o sebe. Praha, 2003. Sim, Stuart. Derrida a konec historie, Praha : Triton 2001, 66 s. BURKE, P. Francouzská revoluce v dějepisectví. Škola Annales (1929-1985). Praha: NLN, 2005. DÜLMEN, R. Historická antropologie. Praha, 2002. GEERTZ, C. Interpretace kultur. Praha: Slon, 2000. Fukuyama, F. Konec dějin a poslední člověk. Praha, 2002. NIETZSCHE, F. Nečasové úvahy. Praha: Oikúmené, 2005. ELIAS, N. O procesu civilizace, Díl 1-2. Praha, 2007. Michel de Certeau. Psaní dějin. Praha, 2011. Roland Barthes. Smrt autora. Aloze č.3. Praha, 2006. BOURDIEU, P. Sociální prostor a symbolická moc, in: Cahiers du CeFReS, No. 8. Praha, s. 213 - 233, 1995. BOURDIEU, P. Teorie jednání. Praha: Karolinum, 1998. DERRIDA, J. Texty k dekonstrukci. Bratislava : Archa, 2003. BUTLER, J. Trampoty s rodom. Feminizmus a podrývanie identity. Bratislava, 2003. Grenz, Stanley. Úvod do postmodernismu, Praha : Návrat domů 1997, 199 s.

Požadavky

Zkouška bude ústní, student přinese seznam alespoň 10 titulů literatury, vytáhne si jednu z 10 otázek, které odpovídají tématickým celkům přednášek.

Garant

doc. Mgr. Jiří Kubeš, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Jiří Kubeš, Ph.D.